HELP!!

Jesteś początkujący? Nie wiesz jakie wrotki (rolki) wybrać? Śmiało pytaj - serdecznie zapraszamy! :) / Hardware help desk for beginners inline skaters

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
Dora
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Post autor: Dora » sob października 01, 2005 12:39

KUPIŁAM ROLLERBLAD GEOBLADE 1.3
Moje pierwsze rolki :!: :!: :!:
Nie takie miały być....zupełnie nie takie...najeździłam s i naprzymierzałam...aż wreszcie kupiłam zupełnie co innego niż miałam zamiar miały być większe kółka...itp...a są małe...ale tylko te jedne były wygodne!! i na dodatek ładne!! proste do bólu..martwi mnie tylko jedno..nie mają aluminiowej szyny...
pomyślałam, że poucze s na takich a jak poczuje s pewniej zmienie sobie kółka na większe, na razie są 76mm/80A
Macie czas na krytykę w razie czego mogę jeszcze zmienić...ale chyba nie zrobię tego...dobrze leżą...mam bardzo chude nogi i ciągle cos mi nie pasowało a te są wysokie z tyłu i dobrze ściskają pięte...a to był u mnie spory problem...ciekawa jestem co myślicie :roll:
Prawie kupiłam inne takie odbajerowane K2 z nowoczesnymi łożyskami takie co mozna nimi jeździć po wodzie za 600zł przecenione z ...prawie tysiąca...ale jednak prostota wzieła górę...wolę zapłacić mniej i w zamian kupić ochraniacze...mam nadzieję, że dobrze zdecydowałam...

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » sob października 01, 2005 11:24

Ha! Jeździłem w tym modelu :) Dokładnie ten sam, tylko wersja męska. I grałem nimi w hokeja, jeździłem po poznańskiej Malcie i w parku na Arenie - i powiem tak: dla takiej osoby jak Ty są idealne, o ile dobrze leżą na stopach :) A po tym, co widać jak je "katowałem" (bo są to rolki rekreacyjne) wytrzymały wszystko. Przeszły prawdziwy test wrotkarski choć sceptycznie podchodziłem do szyny zlanej bezpośrednio z butem. Ale, że jest to rolka rekreacyjna, powiedział bym nawet, że nawet nie dla początkujących, PRAWIE pod fitness, ale jeszcze nie ta półka. Dla Ciebie znakomity wybór. I bardzo dobra decyzja z ochraniaczami - to jest podstawa! Miłej eksploatacji! :)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Awatar użytkownika
PiciuM
Pięciokółkowiec 84mm
Kontakt:

Post autor: PiciuM » sob października 01, 2005 12:08

Witaj Dora !!!

Jak kupowalem swojej kobiecie rolki tez mielismy problem czy kupic z szyna alu czy plastykowa.
I gore wziela ekonomia: stwierdzilismy ze nie warto kupowac z szyna alu, skoro sa ta pierwsze rolki i w zasadzie poza wygladem nic nie daja.
Nie martw sie zupelnie brakiem szyny alu.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

PiciuM
SlowSpeedSkater
Sponsorowany przez Przedsiębiorstwo Usług Inżynieryjnych "PIMAN"

Awatar użytkownika
Dora
Kontakt:

Post autor: Dora » sob października 01, 2005 9:04

Wielkie dzięki :!: :!:
Pocieszyliście mnie bardzo..takiego pecha mam ostatnio, już s bałam, że rolki też złe wybrałam...
Jutro w w-we będzie maraton (dla biegaczy) a przyłważyłam, że takie okazje wykorzystują rolkarze... organizatorzy zamykają wtedy ulice i jest świetna okazja aby pojeździć...spróbuję i ja :lol:

...a tak przy okazji zapraszam wszystkich jutro na warszawski Służewiec, gdzie odbędzie s o 13.30 najważniejsza gonitwa w roku- WIELKA WARSZAWSKA :!: :!: :!:
Kolektury, w których mozna zobaczyć i zagrać wyścigi ze Służewca są w każdym większym (i nie tylko) mieście w Polsce.
http://www.wyscigi.pl/v2/
http://www.zmdom.com.pl/index.html

Awatar użytkownika
MirekCz
Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm

Post autor: MirekCz » sob października 01, 2005 9:35

W warszawie startowac jeszcze nie mozemy... ponoc od 2007 czy jakos tak ma sie to zmienic...

My zapraszamy 16.10.2005 do poznania na najwiekszy maraton polski. W zeszlym roku bylo ponad 150 rolkarzy.. w tym roku liczymy na ponad 200.
Pozdrawiam,
Mirek Czerwiński

Awatar użytkownika
Dora
Kontakt:

Post autor: Dora » sob października 01, 2005 10:02

...może s uda przyjechać...mój mąż jest fotografem i chciałby porobić zdjęcia na tej imprezie...ale nie wiem czy s wyrobimy z kasą...
W każdym razie obiecuję, że kiedyś pojawimy s na takim maratonie jak nie tym razem to następnym :!:

Awatar użytkownika
Dora
Kontakt:

Post autor: Dora » pn października 03, 2005 11:54

heeheh długo to s nie najeździłam....zaraz mnie nogi bolały...ale było SUPER!!
Glebę zaliczyłam już na wstępie, na korytarzu, nie mogłam s doczekać dnia i w nocy zaczęłam...na korytarzu w bloku...bo rolki kupiłam wieczorem...walnęłam w drzwi ąsiada i uciekłam szybko do domu...zupełnie jak dziecko...cos mi odbiło :oops:
Następnego dnia pojechałam na ulicę (zamknięta od ruchu)...no tym razem było ok bez przewrotek, korytarze są zdradliwe :!: heheheh
Muszę przyznać, że to nie jest łatwe...do przodu jeżdżę bez problemu...ale taka jakaś niepewna jestem, w pierwszych 2 minutach pomyślałam, że ja s tego nigdy nie nauczę!! ale potem jakoś poszło :D
Teraz codziennie będe patrzyła przez okno z nadzieją na pogodę, która pozwoli na to, aby chociaż przez chwilę "poszaleć" na rolkach..

Awatar użytkownika
PiciuM
Pięciokółkowiec 84mm
Kontakt:

Post autor: PiciuM » pn października 03, 2005 12:26

Dora pisze:Glebę zaliczyłam już na wstępie, na korytarzu,
Ladnych pare lat temu "rozgrzewalem" sie w domu i zapragnalem zrobic 360-tke. Niestety napotkalem drzwi od lazienki i do dzisiaj mam blizne.
Nie polecam manewrow w domu :)

Pozdrawiam
Pozdrawiam

PiciuM
SlowSpeedSkater
Sponsorowany przez Przedsiębiorstwo Usług Inżynieryjnych "PIMAN"

Awatar użytkownika
MirekCz

Post autor: MirekCz » pn października 03, 2005 1:54

Ja to zrobilem 360'tke wychodzac z wanny ;-) Zakonczylo sie wbiciem kawalka kafelka w reke kolo lokcia... też nie polecam ;)

A co do jazdy, jeżeli czytałaś forum to pewnie wiesz, ale tak dla przypomnienia:

a)zwróć uwagę, czy masz dobrze, mocno zapięte rolki (chociaż jak bolały, to pewnie tak..) - większość początkujących zapina za słabo (ze względu na ból, bo do ucisku muszą się nogi troche przyzwyczaić) i potem stopa nie ma tak naprawdę kontroli nad tym co robi rolka

b)podczas jazdy uginasz nogi w kolanach (mniejwiecej tak, żeby kolano było w tej samej płaszczyznie co pierwsze kółko) i przechylasz się troche do przodu... (w razie problemów upadasz na ręce i kolana.. ochraniacze masz, nieprawdaż?)... najgorzej jest jeździć na sztywnych nogach i upadać na tyłek...

Pogoda w tygodniu będzie wyśmienita, więc życze udanych jazd :)
Pozdrawiam,
Mirek Czerwiński

Awatar użytkownika
Marek
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Marek » wt października 04, 2005 8:33

Słyszałem to i owo ale w rolkach do wanny :twisted: :twisted: :twisted:

Awatar użytkownika
jax900
Czterokółkowiec bez hamulców
Kontakt:

Post autor: jax900 » wt października 04, 2005 9:32

może to optymalna metoda na kąpiel łożysk?

Awatar użytkownika
MirekCz

Post autor: MirekCz » wt października 04, 2005 9:47

no ba, nie ma to jak dobre szorowanie mydelkiem lozysk... kazdy wie, ze mydlo sliskie, to potem sie jedzie jak po masle ;D

Teraz juz wiecie skad mam takie czasy :)
Pozdrawiam,
Mirek Czerwiński

Awatar użytkownika
młodziak
Starszy Statystyk
Kontakt:

Post autor: młodziak » wt października 04, 2005 2:50

Oszust!

Postanowiłem skorzystać z tych rad i włozyłem swoje rolki do pełnej wanny. Dolałem bardzo duzo mydła (żeby było bardzo slisko!). Żeby łozyska dobrze wchłonęły zostawiłem je tam na całą noc (cały czas była wymiana wody - znaczy dolewała się ciepła a zimna umykała). Potem jeszcze zanurzyłem je w rozwtworze oliwki dla dziecie (by się świciły jak pupa mojego brata) i zadowolony zostawiłem do wyschnięcia.

I co? Przeraził mnie juz ich wygląd. A co dopiro jak się poszedłem przejechać :twisted:

Wszystkim oszukistom - WON!
SpeedSkating as a part of Adventure Racing

Awatar użytkownika
młodziak
Starszy Statystyk
Kontakt:

Post autor: młodziak » wt października 04, 2005 2:52

:wink:
SpeedSkating as a part of Adventure Racing

Awatar użytkownika
ALAN54
Prześcignął Chuck`a...
Jeżdżę od: 15 sie 2001
Kontakt:

Post autor: ALAN54 » wt października 04, 2005 4:37

Wszystkim oszukistom - WON!
A dlaczego? :roll: (Powinło się pisać oszukaczą - WOŃ)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt dla początkujących i nauki jazdy / Inline skates for beginners”