Buty PS triple X

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

BornToSkate
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Buty PS triple X

Post autor: BornToSkate » śr listopada 21, 2007 8:48

No więc mam pytanko poszukiwałam nowych butów w nowym katalogu Powerslida i upatrzylam sobie bótki a mianowicie triple x core :D tylko nie wiem czy jak jestem dziewczyną nie lepsze piure co to zmienia lub pomaga?? A przechodze z Prusów do short-tracku i przy kółkach 4x100 Lepszy będzie bardziej obisły czy troche luźniejszy but ?
PS.Czym właściwie sie różnią piury od zwykłych??
Bo napszykład pascali nie było piure... xD
Live slow,Skate fast

Awatar użytkownika
PeterCave
Redaktor wrotkarstwo.pl
Jeżdżę od: 09 kwie 2005
Kontakt:

Re: Buty PS triple X

Post autor: PeterCave » śr listopada 21, 2007 9:55

Absolutnie but nie może być luźny. Oczywiście nie może też obcierać, ale musi maksymalnie trzymać stopę. 100 mm to trochę jest i jak noga się poruszy w bucie to jest niemiło.
Pozdrawiam Piotrek

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Szybsze ode mnie

Post autor: Andrzej » czw listopada 22, 2007 8:41

12345
Ostatnio zmieniony czw sierpnia 21, 2008 2:15 przez Andrzej, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Clapper
Pięciokółkowiec 80mm

Post autor: Clapper » czw listopada 22, 2007 10:02

według mojej wiedzy (byłem dociekliwy, ale może nie zanadto) różnica pomiędzy "baletkami" dla kobiet, a "buciorami" dla mężczyzn w wykonaniu Powerslide'a jest zasadnicza i DOTYCZY KOLORYSTYKI, jakiś fiolecik, czy lila-róż (źródło skatespo.de)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mimbla
Czterokółkowiec bez hamulców
Kontakt:

Post autor: Mimbla » czw listopada 22, 2007 11:52

Oj Zbyszku, a ja myślę, że nie chodzi tylko o kolor. But Triple X Core Pure (moim zdaniem) jest trochę węższy niż jego męski odpowiednik. Kobieca stopa ma troszeczkę inna budowę niż męska i podejrzewam, że producent bierze to pod uwagę.

Jeździłam przez cały sezon w męskich Filach F 100 i cały czas miałam wrażenie, że but jest dla mnie za szeroki i nie trzyma mi dobrze stopy. Cory Pure leżą na mojej stopie idealnie. Wiem, że nie ma co porównywać butów dwóch różnych firm ale... różnica w szerokości obuwia damskiego i męskiego występuje w wielu różnych dyscyplinach sportowych.
Twister Trójmiasto
Człowiek ma w życiu albo wymówki, albo wyniki.
Kobieta biega taniej?

Awatar użytkownika
Clapper
Pięciokółkowiec 80mm

Post autor: Clapper » czw listopada 22, 2007 12:23

ja dużo szperałem by sobie udowodnić, że różnica jest. i mi nie wyszło ;-)
Myślę, że w sprzęcie wyczynowym, termoformowalnym, na logikę, ta różnica jest niepotrzebna.
Nowy but wrzuca się do pieca i kształtuje na własnej stopie.
Ten zabieg niestety nie jest u nas zbyt często wykonywany, a jest warunkiem dobrego dopasowania bardzo twardego bądź co bądź buta, to często wrażliwej stopy.
Dodam tylko, że ten proces formowania można w nowoczesnych butach przeprowadzać wielokrotnie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
go
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: go » czw listopada 22, 2007 12:32

Mimbla pisze:Oj Zbyszku, a ja myślę, że nie chodzi tylko o kolor. But Triple X Core Pure (moim zdaniem) jest trochę węższy niż jego męski odpowiednik. Kobieca stopa ma troszeczkę inna budowę niż męska i podejrzewam, że producent bierze to pod uwagę.
Mimbla, od dobrego miesiąca dyskutuję ze Zbyszkiem na ten temat - bo logicznym wydawało mi się, że buty dla kobiet MUSZĄ być anatomicznie dopasowane do damskiej stopy. Ale powoli przyznaję Zbyszkowi rację:

Ostatecznie pewnie trzeba by się było dopytać u producenta (i może przymierzyć parę rodzajów butów), ale na stronie Powerslide'a w dziale FAQ's zerknij w plik "RACE FAQ's (engl - 2007.) - as PDF, 2MB". Ani słowa o różnicach w budowie buta! Owszem, seria Pure jest podana jako seria dla kobiet, natomiast na str. 19 tego pdfa jest tabela, w której jak byk - modele damskie są również rekomendowane jako modele dla mężczyzn... :roll:

Różnice są w zasadzie tylko w rozmiarówce (seria Pure dysponuje mniejszymi modelami), a z oferty dla kobiet wyłączone są rolki na koła 110 i cięższe modele butów oraz modele pięciokółkowe.

Awatar użytkownika
Mimbla
Czterokółkowiec bez hamulców
Kontakt:

Post autor: Mimbla » czw listopada 22, 2007 1:30

go pisze:na str. 19 tego pdfa jest tabela, w której jak byk - modele damskie są również rekomendowane jako modele dla mężczyzn... :roll:
Tabelka na stronie 19 tego pdfa dotyczy szyn a nie butów.

Zdecydowałam się na zakup PS Triple X Pure właśnie ze względu na to, że znalazłam gdzieś informację o różnicy w budowie. Ponieważ było to już dobrych kilka miesięcy temu nie pamiętam gdzie trafiłam na taką informację (staram się ją w tej chwili znaleźć).
Twister Trójmiasto
Człowiek ma w życiu albo wymówki, albo wyniki.
Kobieta biega taniej?

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » czw listopada 22, 2007 2:00

W katalogu trudno znaleźć opis, lecz różnice są nie tylko w kolorystyce.
Przykład: Aga. Miała 2 modele te same, z tym, że damski i męski - w tym samym rozmiarze. Efekt: w damskim jej lepiej noga leży, ma więcej miejsca w okolicy pięty i podbicia. Sprawdzone! :)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Awatar użytkownika
Clapper
Pięciokółkowiec 80mm

Post autor: Clapper » czw listopada 22, 2007 2:16

gdyby były jakiekolwiek różnice poza kolorem (i zakresem rozmiarów), to inne renomowane firmy też by produkowały buty dla kobiet. a tak robi to TYLKO jedna firma. Wiem, w fitnessowym sprzęcie jest inaczej, a dlaczego, to wynika z pojego poprzedniego posta.
Zauważ, że producenci butów narciarskich tak robią i to bez wyjątku.
Poza tym są jeszcze customy.
zz

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » czw listopada 22, 2007 2:25

Rynek narciarski to zupełnie inna bajka. Jest przede wszystkim większym rynkiem niż wrotkarstwo. A co do Powerslide: jest to firma, która słucha, co się dzieje na zewnątrz i jest otwarta na opinie. Oczywiście nie jest to szerokie grono, ale może ono dużo zasugerować, a oni mogą wnieść w swoje zabawki. Co widać właśnie z bucikami dla kobiet. A stopy kobiety są inne między kobietkami i oczywiście między mężczyznami. I Powerslide wyszedł im naprzeciw, choć wiadomo, że custom to custom i nic customa nie przebije.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » czw listopada 22, 2007 2:26

Aha, nie każdy but Powerslide`a można sobie ot tak wygrzać. To co jest w katalogu, to jest palcem na wodzie pisane.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

Awatar użytkownika
Clapper
Pięciokółkowiec 80mm

Post autor: Clapper » czw listopada 22, 2007 2:27

no ok...rynek i te sprawy.
ale to tylko kolorystyka. naprawdę nie ma różnic w konstrukcji.

Awatar użytkownika
Clapper
Pięciokółkowiec 80mm

Post autor: Clapper » czw listopada 22, 2007 2:29

zico pisze:Aha, nie każdy but Powerslide`a można sobie ot tak wygrzać. To co jest w katalogu, to jest palcem na wodzie pisane.
Powerslide produkuje buty termoformowalne w dwóch technologiach. jedna wymaga wygrzania w temp. 95 st, a druga nawet 125 st.
więc zastosowanie złej temperatury, może przynieść złe wyniki.
Odsyłam do strony http://www.skatespo.de. w razie czego wskażę gdzie tego szukać.

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » czw listopada 22, 2007 2:35

zbigniew zadworny pisze:no ok...rynek i te sprawy.
ale to tylko kolorystyka. naprawdę nie ma różnic w konstrukcji.
Przecież napisałem, że Aga jeździła w obydwu tych samych modelach, ten sam rozmiar z tym, że jeden był damski, a drugi męski i odczuła wyraźną różnicę. Więc mamy info z pierwszej ręki. A dane katalogowe możemy włożyć między bajki.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”