7 maraton w Poznaniu, największy finał wrotkarski w Poznaniu
Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave
Regulamin forum
Wszystkie posty w tym dziale dotyczą zawodów jazdy szybkiej na rolkach. Prośba o wpisywanie nowych tematów wg zasady: data, miejsce, rodzaj wyścigu, czego temat dotyczy, np. "2009.09.19 Berlin Marathon - gdzie odebrać pakiet?", "2009.05.12-13 Poznańska Majówka - galeria zdjęć".
Wszystkie posty w tym dziale dotyczą zawodów jazdy szybkiej na rolkach. Prośba o wpisywanie nowych tematów wg zasady: data, miejsce, rodzaj wyścigu, czego temat dotyczy, np. "2009.09.19 Berlin Marathon - gdzie odebrać pakiet?", "2009.05.12-13 Poznańska Majówka - galeria zdjęć".
- Andrzej
- Prześcignął Chuck`a...
- Moje rolki: Szybsze ode mnie
Zakręt z ul. Abp. Baraniaka w ulicę Wiankową - maty lub kostki słomy (jest taniej). Zakręt musi być pozamiatany bo najczęściej do upadków dochodzi poprzez piasek.
Trasa - za wszelką cenę musimy już znać przebieg trasy dla rolkarzy. Jeśli nie oni to trzeba wydusić ją z Marcela
reszta ok.
Trzeba by tylko ich pogonić ze zgodą na samochód (tylko w takim wypadku jest sens kręcenia filmu) (ewentualnie jeśli nie zgodzą się na nasz samochód to może niech pogadają ze sponsorem który daje i wystawia auta na maratonie - FIAT - może oni dołożyli by jeszcze jedno auto) bo trza by potrenować z operatorem kamery.
Pozdrawiam
Trasa - za wszelką cenę musimy już znać przebieg trasy dla rolkarzy. Jeśli nie oni to trzeba wydusić ją z Marcela
reszta ok.
Trzeba by tylko ich pogonić ze zgodą na samochód (tylko w takim wypadku jest sens kręcenia filmu) (ewentualnie jeśli nie zgodzą się na nasz samochód to może niech pogadają ze sponsorem który daje i wystawia auta na maratonie - FIAT - może oni dołożyli by jeszcze jedno auto) bo trza by potrenować z operatorem kamery.
Pozdrawiam
-
grzegorzp
- Czterokółkowiec bez hamulców
- Moje rolki: staram się opanować
- Jeżdżę od: 02 sty 2010
CześćAli. pisze:Może to nie najlepsze miejsce na tego typu pytanie (w razie czego przekierujcie mojego posta)
Szukam noclegu na noc przed maratonem - czy ktos z Poznaniakow moze cos polecic w przystepnej cenie...
Pozdrawiam
Ali.
Sprawdź może tutaj http://www.hostel.pl/index.php?action=h ... n&lang=pol
-
Ali.
- Kontakt:
Dzieki za szczere chęci... To bylby swietny pomysl ale niestety Hostel w Poznaniu czynny tylko do 19 wrzesnia...grzegorzp pisze:CześćAli. pisze:Może to nie najlepsze miejsce na tego typu pytanie (w razie czego przekierujcie mojego posta)
Szukam noclegu na noc przed maratonem - czy ktos z Poznaniakow moze cos polecic w przystepnej cenie...
Pozdrawiam
Ali.
Sprawdź może tutaj http://www.hostel.pl/index.php?action=h ... n&lang=pol
Moze ktos jeszcze ma jakies pomysly... ???
Ali.
SMILE
-
grzegorzp
- Czterokółkowiec bez hamulców
- Moje rolki: staram się opanować
A może z tego uda się coś wybrać:http://hotelepoznan.najlepsze.net/
- Zbyhoo
- Ścigant 4x100mm
- Kontakt:
Będzie fajny medal. Kto chce zobaczyć projekt niech odwiedzi http://www.marathon.poznan.pl/.
-
matiz123
Nie wiem, czy to dobry temat, ale mam pytanie.
Jaki polecacie trening przed maratonem poznańskim? Wiem, że zostało już niewiele ponad trzy tygodnie, ale przez ten czas jeszcze można dużo zrobić.
Ja mam zamiar przejechać maraton w mniej niż dwie godziny. Wiem, że to nie robi na Was wrażenia, ale ja jeżdżę na rolkach dopiero od czterech tygodni.
Więc jak najlepiej trenować? Ile jeździć codziennie i czy stosować różne rodzaje treningu (jeśli tak, to jakie)? Chciałbym zwrócić jeszcze uwagę na to, że mam 15 lat, więc nie wykańczajcie mnie tym treningiem, ok? 
- wełek
- Prześcigant 4x110mm
- Kontakt:
Moja rada to jeździć dość dużo nawet ponad 20km, ale spokojnie bez przyśpieszeń jesteś jeszcze na tym etapie, ze potrzebujesz dużo jazdy musisz się pewnie czuć na rolakch, a przyśpieszenia nic ci nie dadzą, bo mogą się skończyć upadkiem. W ramach zabawy możesz porobić ćwiczenia techniczne to można robić cały czas i zawsze się przyda i nic się nie stanie.
-
matiz123
Ćwiczenia techniczne? Czyli na przykład co?
A jeśli chodzi o osiągnięcie mojego celu - mniej niż 2 godziny na maratonie, to idzie mi całkiem nieźle.
Bo nad Maltą robię cztery kółka (22 km) w 1:07:41 (mój rekord).
A na maratonie będzie lepsza nawierzchnia (bo nad Maltą są "słabe fragmenty"), więc będzie dobrze.
Chociaż dużo zależy od pogody...
Mój numer gg: 3317404
-
Alandy
- Ścigant 4x100mm
1.dużo pij przed, w czasie i po treningu
-w czasie dnia 2-3 litry płynów
a do tego DODATKOWO(najlepiej izotonik - rozrabiany np. izoplus) żeby nie zbankrutowac
-pół litra przed treningiem
-minimum 600 ml na godzine wysiłku
-pól litra po
2.przed treningiem ok. półtorej godziny - weglowodany z jakiegos dobrego "źródła" - polecam np. muesli, banany, winogrona
po treningu również posiłek bogaty w węglowodany
3.na treningu(zakładam że robisz 20-25 km wg mnie to optymalne)
pierwsze pieć kilometrów jedź w miare wolno(rozgrzejesz sie), później troche przyspiesz, od 10 do 15 jedź jeszcze trochę szybciej, potem stopniowo zmniejszaj tempo, ostatnie 5 minut juz zupełnie, "na luzie"(żeby "uspokoić puls)
4. co do techniki - staraj sie przyzwyczaic do pochylonej pozycji - tak żeby nie bolały plecy, odpychaj się całą długością rolki równiomiernie, ruchy raczej nie za szybkie, miarowe
a ukończysz maraton napewno poniżej 2 h
pozdrawiam
-w czasie dnia 2-3 litry płynów
a do tego DODATKOWO(najlepiej izotonik - rozrabiany np. izoplus) żeby nie zbankrutowac
-pół litra przed treningiem
-minimum 600 ml na godzine wysiłku
-pól litra po
2.przed treningiem ok. półtorej godziny - weglowodany z jakiegos dobrego "źródła" - polecam np. muesli, banany, winogrona
po treningu również posiłek bogaty w węglowodany
3.na treningu(zakładam że robisz 20-25 km wg mnie to optymalne)
pierwsze pieć kilometrów jedź w miare wolno(rozgrzejesz sie), później troche przyspiesz, od 10 do 15 jedź jeszcze trochę szybciej, potem stopniowo zmniejszaj tempo, ostatnie 5 minut juz zupełnie, "na luzie"(żeby "uspokoić puls)
4. co do techniki - staraj sie przyzwyczaic do pochylonej pozycji - tak żeby nie bolały plecy, odpychaj się całą długością rolki równiomiernie, ruchy raczej nie za szybkie, miarowe
a ukończysz maraton napewno poniżej 2 h
pozdrawiam
"MYŚLĘ WIĘC JEŻDŻĘ"
- wełek
- Prześcigant 4x110mm
- Kontakt:
A ja myśle że na treingu pij jakiś izotonik, ale po treningu to poczekaj troche jakieś 30 minut to chyba akurat zjedziesz do domu i zjedz jakiś posiłek np. makaron, albo ryż to zawiera dużo węglowodanów). Alandy ty napisałeś żeby pić izotonik przed wysiłkiem i po wg. mnie izotonik powinno się pic tylko podczas wysiłku, ale to moze jest indywidulana sprawa.
- zico
- Admin
- Moje rolki: SR Tarrega
- Jeżdżę od: 12 sty 1994
- Kontakt:
Poznaniacy na pewno dadzą radę, wiadomo jak to jest z dojazdami dla innych. Bądź, co bądź jestem zaInso pisze:Czy w Poznaniu dzień przed maratonem odbędzie się impreza integracyjna podobnie jak to miało miejsce w Gdańsku?
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami