7 maraton w Poznaniu, największy finał wrotkarski w Poznaniu

Poznań Maraton i półmaraton dla wrotkarzy, historia dziesięciu edycji od 2000 r. do 2009 r. Wyniki, komentarze, galerie.

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Regulamin forum
Wszystkie posty w tym dziale dotyczą zawodów jazdy szybkiej na rolkach. Prośba o wpisywanie nowych tematów wg zasady: data, miejsce, rodzaj wyścigu, czego temat dotyczy, np. "2009.09.19 Berlin Marathon - gdzie odebrać pakiet?", "2009.05.12-13 Poznańska Majówka - galeria zdjęć".
Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Szybsze ode mnie

Post autor: Andrzej » pn września 18, 2006 9:03

Zakręt z ul. Abp. Baraniaka w ulicę Wiankową - maty lub kostki słomy (jest taniej). Zakręt musi być pozamiatany bo najczęściej do upadków dochodzi poprzez piasek.
Trasa - za wszelką cenę musimy już znać przebieg trasy dla rolkarzy. Jeśli nie oni to trzeba wydusić ją z Marcela
reszta ok.
Trzeba by tylko ich pogonić ze zgodą na samochód (tylko w takim wypadku jest sens kręcenia filmu) (ewentualnie jeśli nie zgodzą się na nasz samochód to może niech pogadają ze sponsorem który daje i wystawia auta na maratonie - FIAT - może oni dołożyli by jeszcze jedno auto) bo trza by potrenować z operatorem kamery.
Pozdrawiam

grzegorzp
Czterokółkowiec bez hamulców
Moje rolki: staram się opanować
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Post autor: grzegorzp » pn września 18, 2006 9:46

Ali. pisze:Może to nie najlepsze miejsce na tego typu pytanie (w razie czego przekierujcie mojego posta)
Szukam noclegu na noc przed maratonem - czy ktos z Poznaniakow moze cos polecic w przystepnej cenie...
Pozdrawiam
Ali.
Cześć
Sprawdź może tutaj http://www.hostel.pl/index.php?action=h ... n&lang=pol

Awatar użytkownika
WFH
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Cavalli
Jeżdżę od: 01 cze 1995
Kontakt:

Post autor: WFH » pn września 18, 2006 3:22

Fajne pismo, miejmy nadzieje, że przyniesie oczekiwany skutek!

Ali.
Kontakt:

Post autor: Ali. » śr września 20, 2006 9:29

grzegorzp pisze:
Ali. pisze:Może to nie najlepsze miejsce na tego typu pytanie (w razie czego przekierujcie mojego posta)
Szukam noclegu na noc przed maratonem - czy ktos z Poznaniakow moze cos polecic w przystepnej cenie...
Pozdrawiam
Ali.
Cześć
Sprawdź może tutaj http://www.hostel.pl/index.php?action=h ... n&lang=pol
Dzieki za szczere chęci... To bylby swietny pomysl ale niestety Hostel w Poznaniu czynny tylko do 19 wrzesnia...

Moze ktos jeszcze ma jakies pomysly... ???

Ali.
SMILE

grzegorzp
Czterokółkowiec bez hamulców
Moje rolki: staram się opanować

Post autor: grzegorzp » śr września 20, 2006 11:25

A może z tego uda się coś wybrać:http://hotelepoznan.najlepsze.net/

Awatar użytkownika
Zbyhoo
Ścigant 4x100mm
Kontakt:

Post autor: Zbyhoo » śr września 20, 2006 11:08

Będzie fajny medal. Kto chce zobaczyć projekt niech odwiedzi http://www.marathon.poznan.pl/.

matiz123

Post autor: matiz123 » czw września 21, 2006 5:03

Nie wiem, czy to dobry temat, ale mam pytanie. :) Jaki polecacie trening przed maratonem poznańskim? Wiem, że zostało już niewiele ponad trzy tygodnie, ale przez ten czas jeszcze można dużo zrobić. :) Ja mam zamiar przejechać maraton w mniej niż dwie godziny. Wiem, że to nie robi na Was wrażenia, ale ja jeżdżę na rolkach dopiero od czterech tygodni. :P Więc jak najlepiej trenować? Ile jeździć codziennie i czy stosować różne rodzaje treningu (jeśli tak, to jakie)? Chciałbym zwrócić jeszcze uwagę na to, że mam 15 lat, więc nie wykańczajcie mnie tym treningiem, ok? ;)

Awatar użytkownika
wełek
Prześcigant 4x110mm
Kontakt:

Post autor: wełek » czw września 21, 2006 5:36

Moja rada to jeździć dość dużo nawet ponad 20km, ale spokojnie bez przyśpieszeń jesteś jeszcze na tym etapie, ze potrzebujesz dużo jazdy musisz się pewnie czuć na rolakch, a przyśpieszenia nic ci nie dadzą, bo mogą się skończyć upadkiem. W ramach zabawy możesz porobić ćwiczenia techniczne to można robić cały czas i zawsze się przyda i nic się nie stanie.

matiz123

Post autor: matiz123 » czw września 21, 2006 5:51

Ćwiczenia techniczne? Czyli na przykład co? :) A jeśli chodzi o osiągnięcie mojego celu - mniej niż 2 godziny na maratonie, to idzie mi całkiem nieźle. :P Bo nad Maltą robię cztery kółka (22 km) w 1:07:41 (mój rekord). :D A na maratonie będzie lepsza nawierzchnia (bo nad Maltą są "słabe fragmenty"), więc będzie dobrze. :D Chociaż dużo zależy od pogody...
Mój numer gg: 3317404

Alandy
Ścigant 4x100mm

Post autor: Alandy » czw września 21, 2006 8:14

1.dużo pij przed, w czasie i po treningu

-w czasie dnia 2-3 litry płynów

a do tego DODATKOWO(najlepiej izotonik - rozrabiany np. izoplus) żeby nie zbankrutowac
-pół litra przed treningiem
-minimum 600 ml na godzine wysiłku
-pól litra po

2.przed treningiem ok. półtorej godziny - weglowodany z jakiegos dobrego "źródła" - polecam np. muesli, banany, winogrona
po treningu również posiłek bogaty w węglowodany

3.na treningu(zakładam że robisz 20-25 km wg mnie to optymalne)
pierwsze pieć kilometrów jedź w miare wolno(rozgrzejesz sie), później troche przyspiesz, od 10 do 15 jedź jeszcze trochę szybciej, potem stopniowo zmniejszaj tempo, ostatnie 5 minut juz zupełnie, "na luzie"(żeby "uspokoić puls)

4. co do techniki - staraj sie przyzwyczaic do pochylonej pozycji - tak żeby nie bolały plecy, odpychaj się całą długością rolki równiomiernie, ruchy raczej nie za szybkie, miarowe

a ukończysz maraton napewno poniżej 2 h

pozdrawiam
"MYŚLĘ WIĘC JEŻDŻĘ"

Awatar użytkownika
wełek
Prześcigant 4x110mm
Kontakt:

Post autor: wełek » czw września 21, 2006 10:50

A ja myśle że na treingu pij jakiś izotonik, ale po treningu to poczekaj troche jakieś 30 minut to chyba akurat zjedziesz do domu i zjedz jakiś posiłek np. makaron, albo ryż to zawiera dużo węglowodanów). Alandy ty napisałeś żeby pić izotonik przed wysiłkiem i po wg. mnie izotonik powinno się pic tylko podczas wysiłku, ale to moze jest indywidulana sprawa.

Awatar użytkownika
WFH
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Post autor: WFH » pn września 25, 2006 9:44

Napoje izotoniczne dają najlepsze efekty pite podczas treningu, ale również po, uzupełniając braki.

Awatar użytkownika
Inso
Ścigant 4x110mm
Kontakt:

Post autor: Inso » wt września 26, 2006 10:22

Czy w Poznaniu dzień przed maratonem odbędzie się impreza integracyjna podobnie jak to miało miejsce w Gdańsku? :)
Obrazek

Awatar użytkownika
WFH
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Post autor: WFH » wt września 26, 2006 10:27

Inso pisze:Czy w Poznaniu dzień przed maratonem odbędzie się impreza integracyjna podobnie jak to miało miejsce w Gdańsku? :)
Jeśli będą chętni to myslę, że takie spotkanie jest jak najbardziej możliwe, a wręcz wskazane :D

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » wt września 26, 2006 1:14

Inso pisze:Czy w Poznaniu dzień przed maratonem odbędzie się impreza integracyjna podobnie jak to miało miejsce w Gdańsku? :)
Poznaniacy na pewno dadzą radę, wiadomo jak to jest z dojazdami dla innych. Bądź, co bądź jestem za :)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poznań Maraton - historia dziesięciu edycji maratonów od 2000 r. do 2009 r.”