Jak zwykle przed każdym zakupem przewertowałem „kilka” stron, tematów, wątków, poradników, filmików itp.
Szczególnie przydatne jest to forum, znalazłem nawet kilka podobnych wątków jednak ma dociekliwość nie pozwala mi podjąć decyzji bez dogłębnego rozpoznania tematu, dlatego proszę o pomoc w wyborze.
Po dogłębnej analizie zdecydowałem się na rolki Rollerblade wiem, że przy tej wadze wskazane są płozy aluminiowe, twarda skorupa, twarde kółka co najmniej 84A mniej istotne łożyska (chociaż lepiej z wyższą cyferką) i mało ważna reszta.
Na placu boju pozostały więc:
Model 2014 / płoza / średnica kółek / twardość kółek / łożysko / cena ZICO
Twister 80 / Hot Rod Alu 243 mm / 80 mm / 85A / SG7 / 950 zł
Twister LE / Hot Rod Alu 243 mm / 80 mm / 85A / SG9 / 1000 zł
Fusion GM / Alu UFS 255 mm / 84 mm / 85A / SG9 / 1000 zł
Maxxum 84 / Extruded Alu 260 mm / 84 mm / 85A / SG9 / 1000 zł
Maxxum 90 / Extruded Alu 285 mm / 90 mm / 85A / SG9 / 1100 zł
RB 10 – model 2009? / Spitfire Alu 285 mm / 90 mm / 84A / SG9 / 700 zł
No i tu pojawiają się pytania:
1. Płozy – Aluminiowe dzielimy na frezowane (podobno wytrzymalsze) i tłoczone, jednak tu mamy aluminiowe: Hot Rod; UFS; Extruded; Spitfire widziałem też New Cast – jaka jest między nimi różnica? Jakie mają właściwości? Które są najbardziej wytrzymałe?
2. Moja długość stopy to 290 mm (rozmiar 46EU) – z tego powodu chyba nie powinienem brać za krótkich szyn i celować raczej w kółka 90 lub 84 mm z szyną 260 – 285 mm?
3. Czy jest sens skupiać się na różnicach w skorupie poszczególnych modeli? Czy są w nich jakieś istotne plusy i minusy?
4. Model RB 10 wyraźnie kusi ceną (stary model) dostępny z butem 295 mm, ja mam stopę 290 mm – czy 5 mm luzu robi różnicę w komforcie jazdy?
5. Który z wymienionych modeli byłby dla mnie najodpowiedniejszy? Czy może zwrócić uwagę na coś zupełnie innego?.
Rolki dla:
Waga: 130 kg
Wzrost: 190 cm
Długość stopy: 290 mm
Doświadczenie: początkujący – okazjonalna jazda na łyżwach
Preferencje: jazdy rodzinne po ścieżkach, jazda szybka, zrzucenie balastu
Osobom które doczytały do końca dziękuję za wytrwałość i proszę o odpowiedź młodemu duchem tetrykowi