Wrotki to nie rolki

Jesteś początkujący? Nie wiesz jakie wrotki (rolki) wybrać? Śmiało pytaj - serdecznie zapraszamy! :) / Hardware help desk for beginners inline skaters

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
Mimbla
Czterokółkowiec bez hamulców
Jeżdżę od: 02 sty 2010
Kontakt:

Post autor: Mimbla » śr grudnia 06, 2006 9:18

Toudi pisze: Niestety wszystkie wrotki, jakie miałem na nogach były cięższe od wszystkich rolek jakie miałem na nogach.
Nadal się z Tobą nie zgodzę. Chociażby z tego powodu, że porównując wagę moich poprzednich rolek (fitnessowe Rollerblade, niestety modelu już nie pamiętam ale był to sprzęt raczej z wyższej półki rolek fitnessowych ) i wrotek takich na jakich jeżdżą panie w hiermarketach, to lżejsze wydają się być te drugie.

Na tym kończę mój udział w tej dyskusji na forum publicznym.

Pozdrawiam, :)
Monika
Twister Trójmiasto
Człowiek ma w życiu albo wymówki, albo wyniki.
Kobieta biega taniej?

Awatar użytkownika
xxx

Post autor: xxx » sob lutego 03, 2007 6:46

A ja jestem załamana :( Jezdziłam na rolkach i łyzwach...i postawnowiłam kupić sobie wrotki...mam tylko jeden wielki problem nie mogę ogarnąć zupełnie jazdy na tym sprzęcie...nie dość że wkładam dużo wysiłku w utrzymywanie samej równowagi...to chyba kupiłam (domyślam się z postu) wyścigowe...jade na nich 2 razy szybciej niż reszta na rolkach!!! Problem pojawia się przy zjezdzie chocby z minimalnej górki...nie mówiąć już o większych...wogóle nie umiem nad nimi zapanować i hamować....rozpędzają się tak okropnie że gdybym, chciała zahamować przodem to już dzisiaj byłabym bez zebów...bokiem jak na rolkach się nie da :( Nie wiem...czy macie jakieś rady...przeszukałam cały inetrenet w poszukiwaniu techniki jazdy na tym sprzęcie....Gdyby nie fakt, iż są naprawde piękne i troche kosztowały to już dawno bym je do piwnicy zaniosła :(

Awatar użytkownika
Parzival
Czterokółkowiec

Post autor: Parzival » sob lutego 03, 2007 6:58

Nie słyszałem nigdy o wrotkach (dwuśladowych) do jazdy szybkiej. Wiem tylko, że na wrotkach gra się w hokeja i jeździ figurowo. Szkoda, że nie zamieściłaś fotek swoich wrotek, łatwiej byłoby mi napisać coś o Twoim sprzęcie. Jeżeli są to zwykłe wrotki (z hamulcem z przodu buta), to gratuluję odwagi - ja bym na nich nie odważył się zjeżdżać z górki :shock: . Masz fantazję dziewczyno !
Pzdr.

Ps. Na wrotkach mozna hamować bokiem (wiem bo sam widziałem).
<FREERIDE>

Awatar użytkownika
WFH
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Cavalli
Jeżdżę od: 01 cze 1995
Kontakt:

Post autor: WFH » sob lutego 03, 2007 7:42

Parzival pisze:Nie słyszałem nigdy o wrotkach (dwuśladowych) do jazdy szybkiej. Wiem tylko, że na wrotkach gra się w hokeja i jeździ figurowo.
Na klasycznych wrotkach dwuśladowych zawodnicy ścigali się właściwie do początku lat 90-tych!!!Różniły się one nieco od tych do hokeja czy jazdy figurowej, ale niestety nie mam żadnych zdjęc, aby to pokazac.

Awatar użytkownika
malczan85
Szybszy niż Chuck Norris na 5x80mm

Post autor: malczan85 » sob lutego 03, 2007 7:54

Parzival pisze:Nie słyszałem nigdy o wrotkach (dwuśladowych) do jazdy szybkiej. Wiem tylko, że na wrotkach gra się w hokeja i jeździ figurowo. Szkoda, że nie zamieściłaś fotek swoich wrotek, łatwiej byłoby mi napisać coś o Twoim sprzęcie. Jeżeli są to zwykłe wrotki (z hamulcem z przodu buta), to gratuluję odwagi - ja bym na nich nie odważył się zjeżdżać z górki :shock: . Masz fantazję dziewczyno !
Pzdr.

Ps. Na wrotkach mozna hamować bokiem (wiem bo sam widziałem).
Tu jest film stary, ale jest tam fragment jak wrotkarze zatrzymują się (w 2:10 minucie) , więc warto się przyjrzeć...

http://www.youtube.com/watch?v=v-P0UYnQtm0

najlepszym sposobem hamowania to proszę zobaczyć w 04:04 minucie jak i również 04:08 ... :wink: (oczywiście to był żarcik) :!:
No ale tam jest nawet instrukcja obsługi... :wink:
Miłego oglądania i oczywiście nauki, mniej obijania tył&*....

Pozdrawiam
malczan85

PS.Aha jeszcze zapomniałem, pełny film uzyskacie na tej stronie :

http://www.avgeeks.com/pivot/entry.php?id=127

Jest w zasadzie dłuższy ma 14 min i 16 sekund

Metoda hamowania macie w minucie 8:50 i 8:58

I oczywiście Freestyle :D w minucie 11:39 :twisted:
Ostatnio zmieniony sob lutego 03, 2007 8:30 przez malczan85, łącznie zmieniany 2 razy.
"Google moim przyjacielem" ;P

Awatar użytkownika
Parzival
Czterokółkowiec

Post autor: Parzival » sob lutego 03, 2007 8:23

WFH pisze:Na klasycznych wrotkach dwuśladowych zawodnicy ścigali się właściwie do początku lat 90-tych!!!Różniły się one nieco od tych do hokeja czy jazdy figurowej, ale niestety nie mam żadnych zdjęc, aby to pokazac.
Miałem kiedyś skrypt dla studentów AWF (łyżwiarstwo figurowe i szybkie i hokej) wydany w latach 70-tych XXw. i do letniego trenigu panczenistów były pokazane wrotki jednośladowe (czterokółkowe rolki z długą płozą). Wierzę Ci, że byli tacy co ścigali się na wrotkach dwuśladowych, ale to głupota !!! Inaczej tego nazwac nie można !!! Zawsze na długiej płozie z kółkami w jednej lini uzyskasz większą szybkość i mniej się zmęczysz niż na dwuśladowych wrotkach z małymi kółkami !
Pzdr.
<FREERIDE>

matej
Pięciokółkowiec 84mm
Kontakt:

Post autor: matej » sob lutego 03, 2007 8:39

Parzival pisze: Miałem kiedyś skrypt dla studentów AWF (łyżwiarstwo figurowe i szybkie i hokej) wydany w latach 70-tych XXw. i do letniego trenigu panczenistów były pokazane wrotki jednośladowe (czterokółkowe rolki z długą płozą). Wierzę Ci, że byli tacy co ścigali się na wrotkach dwuśladowych, ale to głupota !!! Inaczej tego nazwac nie można !!! Zawsze na długiej płozie z kółkami w jednej lini uzyskasz większą szybkość i mniej się zmęczysz niż na dwuśladowych wrotkach z małymi kółkami !
Pzdr.
Do dnia dzisiejszego ocalało jeszcze przynajmniej kilkańaście rekordów świata uzyskanych na rolkach dwuśladowych, więc nazywanie tego głupotą jest co najmniej błędem.
Rolki jednośladowe sprzed kilkudziesięciu, czy dwudziestu lat były bardzo niedopracowane, a i "kultura" jazdy na nich nie była zbyt wysoka. Dopiero początek lat dziewiędziesiątych przyniósł nowy, dużo bardziej dopracowany, stabilniejszy i szybszy sprzęt.
Panczeniści używali takich rolek, ponieważ jazda na nich bardziej przypominała jazdę na łyżwach.
Inline Speedskating - A way of life

Pozdrawiam - kandydat do zbanowania...

Awatar użytkownika
Parzival
Czterokółkowiec

Post autor: Parzival » sob lutego 03, 2007 8:54

matej pisze:
Do dnia dzisiejszego ocalało jeszcze przynajmniej kilkańaście rekordów świata uzyskanych na rolkach dwuśladowych, więc nazywanie tego głupotą jest co najmniej błędem.
Nie chce mi się wierzyć w te "ocalałe rekordy" na dwuśladach. Przecież panczeny (nawet czterokółkowe) są szybsze od jakichkolwiek wrotek dwuśladowych (no, chyba, że ten co ich używa w ogóle nie umie jeździć :lol: ). Pzdr.

Ps.Chciałbym zobaczyć te "wrotki od rekordów"
<FREERIDE>

matej
Pięciokółkowiec 84mm
Kontakt:

Post autor: matej » sob lutego 03, 2007 9:15

Oto historia wrotkarstwa ze strony PZSW:

"Pierwszy prototyp wrotek, które niewątpliwie były naśladownictwem łyżew, powstał już w pierwszych latach XVIII wieku, czyli prawie 300 lat temu. Ich projektantem był Holender, Hans Brikner. Jego sprzęt był prawdopodobnie na tyle nieudany, że do historii, jako wynalazca wrotek wszedł na trwale belgijski producent... instrumentów muzycznych Józef Merlin, który swe pierwsze wrotki na metalowych kółkach skonstruował ok. 1760 roku. Kolejne zmiany konstrukcyjne wprowadzali Francuzi Van Lede (1790) i Jean Garcin (1813), Tyre (1823), Loehner (1825) i wielu innych jeszcze w XIX wieku, a następnie w ciągu XX wieku. Eksperymentowano i modyfikowano kształt i rozmiary płozy, wielkość i sposób zamontowania kółek, sposób umocowania wrotki do buta, łożyska, wprowadzono amortyzatory, a przede wszystkim zmieniano materiały, z których poszczególne elementy były produkowane.

Warto tu wspomnieć, że już w początkowej fazie rozwoju wrotkarstwa jeżdżono na wrotkach o liniowym ustawieniu kółek (ang. "in-line"), które na kilkadziesiąt lat zarzucono, aby powrócić do starego patentu dopiero w końcu łat 80ych 20 wieku!

Praktycznie, już w latach 1870-1880 wrotkarstwo weszło w okres burzliwego rozwoju i upowszechniania się na świecie.

W 1867 powstała pierwsza publiczna wrotkarnia w Cincinatti (USA), a w 1877, w Berlinie.

W 1880 istniały już wytwórnie wrotek produkujących ten sprzęt seryjnie. Powstawały liczne wrotkarnie, np. było ich aż 70 w Londynie i 15 w Paryżu.

W 1909 w Niemczech wyprodukowano 500.000 par wrotek, a liczba wrotkami wzrosła tam do ok.70. Wrotkarstwo wyczynowe pojawia się w pierwszych latach 20 wieku. Jednym z pierwszych zarejestrowanych wyczynów jest wynik Anglika J.A.Snovodena, który w ciągu 144 godzin przebiegł 1291 km. Jeszcze dziś jego wynik budzi podziw, jeśli uświadomimy sobie znacznie niższą od dzisiejszej jakość wrotek i nawierzchni, po której się poruszał.

W 1910 w Antwerpii (Belgia) Jessy Carey osiągnął dystans 28,88 km w biegu godzinnym. Rok później Carey poprawił ten wynik osiągając 30,200 km.

W 1910 powstał w Niemczech Ogólnoniemiecki Związek Wrotkarski.

W 1921 Niemcy zorganizowali w Sztuttgarcie pierwsze mistrzostwa krajowe w hokeju na wrotkach.

W 1924 w Montreaux (Szwajcaria) założona została Międzynarodowa Federacja Wrotkarska (FIRS). Obecnie organizacja ta ma swą siedzibę w Barcelonie i zrzesza ponad 100 krajów na całym świecie! Szacuje się, że na naszym globie sporty wrotkarskie uprawia wyczynowo i rekreacyjnie ok. 80 milionów ludzi, a zatem nieporównanie więcej niż wiele aktualnych dyscyplin olimpijskich...
W Montreaux, przy okazji założycielskiego zebrania Federacji, rozegrano pierwsze Mistrzostwa Europy w hokeju na wrotkach z udziałem Anglików, Szwajcarów, Francuzów, Niemców i Włochów.
Pierwsze Mistrzostwa Europy w jeździe szybkiej odbyły się w 1930 w Antwerpii, a Mistrzostwa Świata w 1935 w Moriza (Włochy).
Już w tym czasie następuje wyodrębnienie dwóch podstawowych form zawodów w jeździe szybkiej: jazdy na torze (track) oraz jazdy ulicznej (road).

W 1936 zainaugurowano Mistrzostwa Europy torowe w Stuttgarcie oraz M-twa Świata w Wembley (Anglia).
Wielki przełom w udoskonalaniu wrotek zawdzięczamy słynnemu wynalazcy i konstruktorowi w dziedzinie badań kosmicznych, Amerykaninowi Wernerowi von Braun i jego współpracownikom, którzy w latach 60ych odkryli poliuretan, materiał syntetyczny do uszczelniania rakiet. Jego właściwości okazały się niezastąpione do produkcji kółek wrotkarskich.

Kolejną rewolucję spowodował we wrotkarstwie powrót do starej idei liniowego osadzenia kółek wewnątrz płozy. To rozwiązanie wykreowało nową odmianę hokeja, wrotkarstwo "agresywne", zrewolucjonizowało jazdę szybką i wpłynęło na ogromną popularność rekreacyjnej jazdy na wrotkach.

Wrotkarstwo uprawia kilkadziesiąt milionów ludzi w ogóle i ponad 100 tysięcy wyczynowo. Tylko w USA zrzeszonych jest ponad 30.000 zawodników, a w Niemczech i we Włoszech jest ich po kilkanaście tysięcy. Już w końcu lat 80ych we Włoszech istniało ponad 800 klubów prowadzących szkolenie w jeździe szybkiej, figurowej i hokeju. Do potęg światowych w jeździe szybkiej zaliczają się Włosi, Amerykanie, Hiszpanie i Francuzi ale znakomitych reprezentantów mają też Anglicy, Portugalczycy, Australijczycy i przedstawiciele Ameryki Południowej, w której sport ten stał się ostatnio tak popularny, że na tym właśnie kontynencie rozegrano kolejne dwie edycje Mistrzostw Świata: w Chile w roku 1999 oraz w Kolumbii w 2000 r. W hokeju tradycyjnym prym wiedli przez ostatnie lata Portugalczycy, Włosi i Hiszpanie (wieloletni prezydent MKOL. Hiszpan Juan Antonio Samaranch uprawiał właśnie ten sport)."
Inline Speedskating - A way of life

Pozdrawiam - kandydat do zbanowania...

Awatar użytkownika
Parzival
Czterokółkowiec

Post autor: Parzival » sob lutego 03, 2007 9:54

Mój boże ! Co za post ! Na szczęście znam historię wrotkarstwa od Josepha Merlina do naszych czasów i nie musiałem czytać tego wszystkiego jeszcze raz. I nadal upieram się, że panczeny są szybsze od dwuśladowych wrotek :D ! I nadal nie wyjaśniłeś mi skąd te niepobite rekordy na wrotkach.

Pzdr.
<FREERIDE>

Awatar użytkownika
Toudi
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Post autor: Toudi » sob lutego 03, 2007 11:22

Parzival pisze:Nie słyszałem nigdy o wrotkach (dwuśladowych) do jazdy szybkiej. Wiem tylko, że na wrotkach gra się w hokeja i jeździ figurowo. .
Na szczęście znam historię wrotkarstwa od Josepha Merlina do naszych czasów i nie musiałem czytać tego wszystkiego jeszcze raz.
Kilka postów wcześniej nie wierzyłeś w istnienie rolek a w ostatnim już tyllko w rekordy - szybko się uczysz :shock:
I nadal nie wyjaśniłeś mi skąd te niepobite rekordy na wrotkach.
(przy okazji: znajdż je sobie sam, jak chcesz się upewnić.) Gdyby się okazało, że są to pewnie napiszesz, że się nie liczą dla ciebie, bo są pobite na kółkach od rolek :lol:
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Parzival
Czterokółkowiec

Post autor: Parzival » sob lutego 03, 2007 11:39

Toudi pisze:
Parzival pisze:Nie słyszałem nigdy o wrotkach (dwuśladowych) do jazdy szybkiej. Wiem tylko, że na wrotkach gra się w hokeja i jeździ figurowo. .
Na szczęście znam historię wrotkarstwa od Josepha Merlina do naszych czasów i nie musiałem czytać tego wszystkiego jeszcze raz.
Kilka postów wcześniej nie wierzyłeś w istnienie rolek a w ostatnim już tyllko w rekordy - szybko się uczysz :shock:
I nadal nie wyjaśniłeś mi skąd te niepobite rekordy na wrotkach.
(przy okazji: znajdż je sobie sam, jak chcesz się upewnić.) Gdyby się okazało, że są to pewnie napiszesz, że się nie liczą dla ciebie, bo są pobite na kółkach od rolek :lol:
Kolego, czytaj posty ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem, że nie wierzę w istnienie jakiś rolek - w cytacie powyżej, który sam wkleiłeś, jest wyraźnie napisałem, że jeszcze nie widzałem profesjonalnych wrotek dwuśladowych do jazdy szybkiej.
Matej napisał o jakiś niepobitych rekordach, więc poprosiłem go o szczegóły. Nie chce mi się ich szukać, skoro on już gdzieś je znalazł.
I nawet gdyby te rekordy były zrobione na wrotkach z kółkami od rolek, to nadal twierdzę, że panczeny in-line są szybsze od wrotek dwuśladowych.
I czekam, aż ktoś mi udowodni, że jest inaczej, a nie pieprzy głupoty jak kolega powyżej.
Chcesz się tylko czepiać, czy też masz coś ciekawego do powiedzenia ? Bo na razie to nic nie wniosłeś do mojej dyskusji z Matejem (,na którego odpowiedź cały czas czekam).
Pzdr.
<FREERIDE>

Awatar użytkownika
malczan85
Szybszy niż Chuck Norris na 5x80mm

Post autor: malczan85 » sob lutego 03, 2007 11:47

Parzival pisze:Mój boże ! Co za post ! Na szczęście znam historię wrotkarstwa od Josepha Merlina do naszych czasów i nie musiałem czytać tego wszystkiego jeszcze raz. I nadal upieram się, że panczeny są szybsze od dwuśladowych wrotek :D ! I nadal nie wyjaśniłeś mi skąd te niepobite rekordy na wrotkach.

Pzdr.
Wiesz to nie znaczy, że ty tylko musisz wiedzieć, ja nie wiedziałem i dobrze, że się to pojawiło. Najlepiej jakby powstał dział "Historia". Jest mnówsto osób które nie wie, ale są tacy, że wchodzą rzadko na forum a w wolnych chwilach próbują czytać każdy post. Ale nie przeczytają te wszystkie posty, bo posty chodzą jak "świeże bułeczki". A ile jest postów na dzień...? Więc powracając do tego powinniśmy ułatwić wszystkim. Trzeba poprosić Kubę aby to przemyślał i zrobił. Nie robić tu bałaganu.
Powracając do wrotek powinniśmy rozwiązać problem hamowania na wrotkach. Bo o tym była mowa oraz typach wrotek (hokejowe czy figurowe). Poszukać, zainteresować się tym... może coś bedzie.

Nie chce nikogo obrażać. Ale powinniśmy współdziałać, poprawić, wyjaśnić itp.
Jeżeli coś niezrozumiałem to przepraszam najmocniej.
"Google moim przyjacielem" ;P

Awatar użytkownika
WFH
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Cavalli
Jeżdżę od: 01 cze 1995
Kontakt:

Post autor: WFH » ndz lutego 04, 2007 12:08

Parzival pisze:
WFH pisze:Na klasycznych wrotkach dwuśladowych zawodnicy ścigali się właściwie do początku lat 90-tych!!!Różniły się one nieco od tych do hokeja czy jazdy figurowej, ale niestety nie mam żadnych zdjęc, aby to pokazac.
Miałem kiedyś skrypt dla studentów AWF (łyżwiarstwo figurowe i szybkie i hokej) wydany w latach 70-tych XXw. i do letniego trenigu panczenistów były pokazane wrotki jednośladowe (czterokółkowe rolki z długą płozą). Wierzę Ci, że byli tacy co ścigali się na wrotkach dwuśladowych, ale to głupota !!! Inaczej tego nazwac nie można !!! Zawsze na długiej płozie z kółkami w jednej lini uzyskasz większą szybkość i mniej się zmęczysz niż na dwuśladowych wrotkach z małymi kółkami !
Pzdr.
Po pierwsze to nie rozróżniasz dwóch rzeczy - letniego treningu panczenistów od zawodów wrotkarskich. Do początku lat 90-tych wszyscy zawodnicy ścigający się w zawodach używali wrotek dwuśladowych!!! Nikt nie twierdzi, że jest to szybszy sprzęt, bo jeśli by tak było, to myśle, że wszyscy byśmy na nich dalej jeździli! Możesz więc nazywa głupkami całe pokolenia wrotkarzy...

Jeśli zaś chodzi o rekordy to prosze bardzo(za http://www.pzsw.waw.pl) - pogrubione rekordy na wrotkach dwuśladowych:

WORLD SPEED RECORDS
Updated September 18, 2006
ROAD - MEN

NAME COUNTRY MTS TIME DATE PLACE
G.Duggento ITALY 200 16.209 06/09/06 Anyang, Korea
G. Duggento ITALY 300 23.68 02/08/00 Barrancabermeja, Colombia
J.Mantia USA 500 38.660 07/09/06 Anyang, Korea
I. Sanfratello ITALY 1.000 1:17.757 17/06/99 Padova, Italy
C. Hedrick USA 1.500 1.57.698 17/06/99 Padova, Italy
D. Downing USA 2.000 2:40.658 17/06/99 Padova, Italy
F. Marangoni ITALY 3.000 4:18.379 17/06/99 Padova, Italy
A.Gicquel FRANCE 5.000 6.43.90 30.07.03 Padova, Italy
J.Mantia USA 10.000 13.46.801 06//09/06 Anyang, Korea
C. Hedrik USA 15.000 22.11.96 02/08/00 Barrancabermeja, Colombia
J.Mantia USA 20.000 29.01.955 07/09/06 Anyang, Korea
D. Grotti ITALY 30.000 48:42.179 28/08/87 Grenoble, France
R. Schneider SWITZERLAND 42.000 58.174 02/08/03 Abano Terme, Italy
M. Lollobrigida ITALY 50.000 1:21:29.102 28/08/87 Grenoble, France
L. Presti ITALY 84.000 2:14.37.00 03/11/99 Santiago, Chile

ROAD - WOMEN

M.L.Orr&ugrave; ITALY 200 18.331 30/08/05 Suzhou, China
A. Gonzalez ARGENTINA 300 26.791 26/07/99 Winnipeg, Canada
J.Caceido COLOMBIA 500 43.478 07/09/06 Anyang,Korea
M. Canafoglia ITALY 1.000 1:28.014 28/08/87 Grenoble, France
M. Canafoglia ITALY 1.500 2:14.122 28/08/87 Grenoble, France
L. Tristan COLOMBIA 2.000 3:07.040 12/11/90 Bello, Colombia
F. Monteverde ITALY 3.000 4:55.506 28/08/87 Grenoble, France

S. Di Eugenio ITALY 5.000 7.40.53 30/07/03 Padova, Italy
S. Posada ARGENTINA 10.000 15:25.164 06/09/06 Anyang, Korea
S. Herrero SPAIN 15.000 24.57.82 02/08/00 Barrancabermeja, Colombia
A. Vaudane FRANCE 20.000 33.04.546 28/07/06 Cassano d’Adda, Italy
M. Canafoglia ITALY 21.000 36:38.296 28/08/87 Grenoble, France
M. Canafoglia ITALY 30.000 52:38.640 28/08/87 Grenoble, France

A. Susmeli ITALY 42.000 1.10.431 02/08/03 Abano Terme, Italy
M. Canafoglia ITALY 50.000 1:28:16.852 28/08/87 Grenoble, France
Dr. Roberto MAROTTA
CIC President

WORLD SPEED RECORDS
Updated September 18, 2006
TRACK - MEN

G. Duggento ITALY 300 24.72 22/08/02 Zandvoorde, Belgium
G. De Persio ITALY 500 41.233 01/09/80 Finale Emilia, Italy
J.L. Botero COLOMBIA 1.000 1:23.09 04/12/88 Medellin, Colombia
G. De Persio ITALY 1.500 2:07.770 01/08/80 Finale Emilia, Italy
R. Kloess GERMANY 2.000 2:54.560 28/08/88 Inzell, Germany
G. De Persio ITALY 3.000 4:21.764 01/08/80 Finale Emilia, Italy
M. Gipponi ITALY 5.000 7:34.938 29/08/87 Grenoble, France

D. Rosero COLOMBIA 10.000 15:10.63 23/08/02 Zandvoorde, Belgium
D. Rosero COLOMBIA 15.000 23.06.12 25/08/02 Zandvoorde, Belgium
P. Bomben ITALY 20.000 30:52.792 29/08/87 Grenoble, France
T. Rossi ITALY 30.000 47:42.820 29/08/87 Grenoble, France
T. Rossi ITALY 50.000 1:20:17.736 29/08/87 Grenoble, France

TRACK - WOMEN

S. De Cesaris ITALY 300 26.986 27/08/87 Grenoble, France
S. De Cesaris ITALY 500 44.404 28/08/87 Grenoble, France
B. Fischer GERMANY 1.000 1:27.060 28/08/88 Inzell, Germany
M. Canafoglia ITALY 1.500 2:14.644 27/08/87 Grenoble, France
N. Malmstrom GERMANY 2.000 3:02.025 28/08/88 Inzell, Germany
M. Canafoglia ITALY 3.000 4:38.464 29/08/87 Grenoble, France
M. Canafoglia ITALY 5.000 7:48.508 30/08/87 Grenoble, France
M. Canafoglia ITALY 10.000 15:58.022 30/08/87 Grenoble, France

K. Martinez COLOMBIA 15.000 25.18.75 25/08/02 Zandvoorde, Belgium
A. Lambrechts BELGIUM 20.000 32:53.970 28/06/85 Louvain, Belgium
A. Lambrechts BELGIUM 30.000 49:15.906 28/06/85 Louvain, Belgium
A. Lambrechts BELGIUM 50.000 1:21:26.942 28/06/85 Louvain, Belgium

Dr.Roberto MAROTTA
CIC President

Awatar użytkownika
Parzival
Czterokółkowiec

Post autor: Parzival » ndz lutego 04, 2007 12:09

malczan85 pisze:
Parzival pisze:Mój boże ! Co za post ! Na szczęście znam historię wrotkarstwa od Josepha Merlina do naszych czasów i nie musiałem czytać tego wszystkiego jeszcze raz. I nadal upieram się, że panczeny są szybsze od dwuśladowych wrotek :D ! I nadal nie wyjaśniłeś mi skąd te niepobite rekordy na wrotkach.

Pzdr.
Wiesz to nie znaczy, że ty tylko musisz wiedzieć, ja nie wiedziałem i dobrze, że się to pojawiło. Najlepiej jakby powstał dział "Historia". Jest mnówsto osób które nie wie, ale są tacy, że wchodzą rzadko na forum a w wolnych chwilach próbują czytać każdy post. Ale nie przeczytają te wszystkie posty, bo posty chodzą jak "świeże bułeczki". A ile jest postów na dzień...? Więc powracając do tego powinniśmy ułatwić wszystkim. Trzeba poprosić Kubę aby to przemyślał i zrobił. Nie robić tu bałaganu.
Powracając do wrotek powinniśmy rozwiązać problem hamowania na wrotkach. Bo o tym była mowa oraz typach wrotek (hokejowe czy figurowe). Poszukać, zainteresować się tym... może coś bedzie.

Nie chce nikogo obrażać. Ale powinniśmy współdziałać, poprawić, wyjaśnić itp.
Jeżeli coś niezrozumiałem to przepraszam najmocniej.
No wiesz, trochę zaskoczył mnie ten wykład z historii, nie spodziewałem się takiej odpowiedzi na mój post, o ile to w ogóle była odpowiedź. Jeżeli kogoś interesuje historia wrotek/rolek to oczywiście można (trzeba?)założyć odpowiedni temat i już.
Co się zaś tyczy hamowania na wrotkach to już był temat o hamowaniu i nie widzę tu żadnego problemu. Już kilka osób się o to pytało i odpowiedzi zawsze są takie same. Dziewczyna się pytała to jej odpowiadam jeszcze raz : na wrotkach dwuśladowych można hamować hamulcem (jadąc przodem lub tyłem - tak jak ząbkami na figurówkach), można też hamować bokiem (zwrotem - chociaż to jest dużo trudniejsze).
Ja zawsze staram się współdziałać i udzielać konkretnych odpowiedzi (w miarę swoich możliwości) :D
Pzdr.
<FREERIDE>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt dla początkujących i nauki jazdy / Inline skates for beginners”