Ja z początku też miałem wątpliwości czy owczarek nas dogoni. Dogonił Zgol-aka. Na forum nie ma go już od maratonu w PoznaniuWFH pisze:Mimo Waszych zapewnień mam jednak pewne wątpliwości...zico pisze:I to pod górkę!Andrzej pisze: Na porannych treningach na Malcie Marek jeździ szybciej, a jak owczarek niemiecki nas goni to sie jeszcze ścigamy...
ŁYŻWIARSTWO SZYBKIE
Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave
- Andrzej
- Prześcignął Chuck`a...
- Moje rolki: Szybsze ode mnie
- Krzysztof
- Prześcignął Chuck`a...
- Moje rolki: Grelowski
- Jeżdżę od: 01 cze 2002
Ale jak to jest maraton na MP to też inaczej liczą. To jest uzależnione od szer. lub dł. geograficznej.Andrzej pisze:Normalnie jak to maraton - 33.195mmalczan85 pisze:
...tym maratonie w Zgorzelcu ? Jak tam trasa liczy... 41 km ? Czy więcej ?
Za wzorzec uznaje się położenie wioski Marathon w Grecji. Później oblicza się tylko poprawkę na odległość
Przekrój trasy w Goerlitz/Zgorzelec z 2006r :

- malczan85
- Szybszy niż Chuck Norris na 5x80mm
- Jeżdżę od: 02 sty 2010
Tak naprawdę ja już nic z tego nie rozumiem. Nie ma wogóle stałej odległości ? Co do szerokości i długości geograficznej... z tym się mogę zgodzić, bo trasa może przebiegać przez góry i doliny czyli z górki i pod górkę... bardzo szybko się człowiek męczy i muszą skrócić trasę. Ale weżmy pod uwagę np. Warszawa czy Poznań... tam przebiega trasa prosta czyli może być długa trasa. To tak mam zrozumieć panie Krzysztofie? Czy czasem się mylę ?
"Google moim przyjacielem" ;P
- Krzysztof
- Prześcignął Chuck`a...
- Moje rolki: Grelowski
- Jeżdżę od: 01 cze 2002
To był oczywiście żart.malczan85 pisze:Tak naprawdę ja już nic z tego nie rozumiem. Nie ma wogóle stałej odległości ? Co do szerokości i długości geograficznej... z tym się mogę zgodzić, bo trasa może przebiegać przez góry i doliny czyli z górki i pod górkę... bardzo szybko się człowiek męczy i muszą skrócić trasę. Ale weżmy pod uwagę np. Warszawa czy Poznań... tam przebiega trasa prosta czyli może być długa trasa. To tak mam zrozumieć panie Krzysztofie? Czy czasem się mylę ?
Długość trasy każdego maratonu wynosi 42 195m. Trasa pod górę czy też z góry - całkowita trasa maratonu ma wynieść jw.
Można oczywiście wyobrazić sobie trasę maratonu tylko z góry czy też pod górę - lecz zawsze będzie to 42 195.
I dlatego maraton "górski" jest trudniejszy od płaskiego i pokonuje się go w dłuższym czasie
Pozdrawiam.
- malczan85
- Szybszy niż Chuck Norris na 5x80mm
No, rozumiem już. Wyglądało na to, że mówiłeś prawdę. Więc nie zrozumiałem o co biega . Tak to logiczne, że maraton "górski" jest trudniejszy od płaskiego i pokonuje się go w dłuższym czasie.Krzysztof pisze:
To był oczywiście żart.![]()
Długość trasy każdego maratonu wynosi 42 195m. Trasa pod górę czy też z góry - całkowita trasa maratonu ma wynieść jw.
Można oczywiście wyobrazić sobie trasę maratonu tylko z góry czy też pod górę - lecz zawsze będzie to 42 195.
I dlatego maraton "górski" jest trudniejszy od płaskiego i pokonuje się go w dłuższym czasie![]()
Pozdrawiam.
A jeszcze tak się zapytam skąd się wzięła ta suma 42,195m ? Dlaczego nie 50 km (są i też super maratony 100km, o tym wiem) Może znacie jakąś historię ?
*Zmiana*
Przepraszam, ale nie powinienen pytać sie, za bardzo uciekamy od tematu. Lepiej na priv. Najmocniej przepraszam.
"Google moim przyjacielem" ;P
- zico
- Admin
- Moje rolki: SR Tarrega
- Jeżdżę od: 12 sty 1994
- Kontakt:
Ten odcinek, co Krzysiek pokazał, leci się bez odpychania z prędkością 50km/h-60km/h w zależności od masy ciała rolkarzamalczan85 pisze:Poważnie ?!PeterCave pisze:Polecam maraton lub półmaraton w Goerlitz/Zgorzelcu. Taaaaaaaaaaaki zjazd, normalnie downhilldownhill... ?!
Wymijałem takiego ze 100kg, z tym, że musiałem się jeszcze odpychać
Nie wiem ile było, ale tak szybko jeszcze nie jechałem, nawet trzymając się samochodu some years ago...
Robi wrażenie
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami
- Andrzej
- Prześcignął Chuck`a...
- Moje rolki: Szybsze ode mnie
Uwaga będzie ostro
Długo czekałem, starałem się nie reagować itd. ale w końcu nie dałem rady.
Szanowny Panie Malczan,
Cieszę się że jest Pan takim czynnym użytkownikiem tego forum. Pana wypowiedzi dostarczaja mi często wiele...
śmiechu, ale równie często mocno mnie zastanawiają
. Forum jest z założenia miejscem, w którym mamy mozliwość w sposób szybki, łatwy i przyjemny dowiedzieć się o niektórych sprawach. Spotykamy sie tu, wymieniamy poglądy, dobrze się bawimy, pomagamy sobie. Często spotykamy tu zupełnych laików (uwaga - trudne słowo) sportu rolkowego. Po wypowiedziach można to wyczuć od razu, dlatego staramy się udzielić rad, wyjaśnień. Jednak pytanie o długość maratonu jest NIEDPOUSZCZALNE. Jako młodzi ludzie (a wnioskuję z Pana nicku -Malczan85, iż ma Pan już 22 lata), dostaliście od Pana Boga i informatyków wspaniałe narzędzie jakim jest internet. Sprawdziłem. Odszukanie długości maratonu + historii, o którą Pan prosił zajęło dosłownie 37 sekund. Sprawdź tutaj
Może więc warto trochę samemu się zaangażować zanim się człowiek wystawi na "ostrzał" ze strony innych. Ponieważ nie mam uprawnień aby przyjać nick Leon Zawodowiec i sprzątać na tym forum więc na razie tyle. W tym miejscu usunąłem część wypowiedzi na prośbę Ariela i Admina.
Pozdrawiam
Andrzej
P.S. Już koniec więc możemy z powrotem przejsć na TY
W tym miejscu usunąłem część wypowiedzi na prośbę Ariela i Admina.
Długo czekałem, starałem się nie reagować itd. ale w końcu nie dałem rady.
Szanowny Panie Malczan,
Cieszę się że jest Pan takim czynnym użytkownikiem tego forum. Pana wypowiedzi dostarczaja mi często wiele...
Może więc warto trochę samemu się zaangażować zanim się człowiek wystawi na "ostrzał" ze strony innych. Ponieważ nie mam uprawnień aby przyjać nick Leon Zawodowiec i sprzątać na tym forum więc na razie tyle. W tym miejscu usunąłem część wypowiedzi na prośbę Ariela i Admina.
Pozdrawiam
Andrzej
P.S. Już koniec więc możemy z powrotem przejsć na TY
W tym miejscu usunąłem część wypowiedzi na prośbę Ariela i Admina.
Ostatnio zmieniony pt stycznia 12, 2007 3:12 przez Andrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
- Toudi
- Prześcignął Chuck`a...
- Kontakt:
Jeśli moje skromne zdanie w jakikolwiek sposób się liczy dla admina, apeluję o zmniejszenie kary do krtko - co najwyżej- żółtej.
A to dlatego, że chociaż cała wypowiedź była przesiąknięta jadem, wynikała pewnie z głębokiej frustracji piszącego, to jednak znalazł się w niej bardzo użyteczny link do wikipedii. Też z niego skorzystałem! Ponieważ liczba 42 195 tkwiła gdzieś w zakamarkach mojej głowy zanim internet zawitał do moich drzwi, nie przyszło mi do głowy wczeniej, żeby sprawdzić w necie to hasło.
A tam co? Najastarszy polski maraton odbywa się w Dębnie
Nie w Krakowie, Wa-wie czy Poznani ani Gdańsku czy Gnieźnie (wiecie: Mieszko, Chrobry, itp), tylko w Dębnie. To dlatego Piotr B ma zdjęcie w takim niemodnym już stroju
To z pierwszego maratonu rozegranego w Dębnie?
A to dlatego, że chociaż cała wypowiedź była przesiąknięta jadem, wynikała pewnie z głębokiej frustracji piszącego, to jednak znalazł się w niej bardzo użyteczny link do wikipedii. Też z niego skorzystałem! Ponieważ liczba 42 195 tkwiła gdzieś w zakamarkach mojej głowy zanim internet zawitał do moich drzwi, nie przyszło mi do głowy wczeniej, żeby sprawdzić w necie to hasło.
A tam co? Najastarszy polski maraton odbywa się w Dębnie
Nie w Krakowie, Wa-wie czy Poznani ani Gdańsku czy Gnieźnie (wiecie: Mieszko, Chrobry, itp), tylko w Dębnie. To dlatego Piotr B ma zdjęcie w takim niemodnym już stroju
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- zico
- Admin
- Moje rolki: SR Tarrega
- Jeżdżę od: 12 sty 1994
- Kontakt:
No bo Dębno jest stolicą polskiego maratonu i są tam robione MP 
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski