Pomoc w wyborze rolek do freeride

Urban skating - sprzęt / Inline urban skating equipment

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
Doody
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: SEBA FR2 + HC / PS R4
Jeżdżę od: 01 maja 1993
Kontakt:

Re: Zakup używanych rolek.

Post autor: Doody » pn marca 25, 2013 5:57

kubas pisze: PS. Tylko ja po napisaniu posta mam "fatal error" i muszę dawać wstecz?
Nie tylko Ty

EDIT:
Co do ochraniaczy to Pro-tec'a możesz brać w ciemno (oczywiście właściwy rozmiar) ;).
Znam z autopsji: BAUER FX3, Rollerblade Super Stradablade, ROCES ROME FCO, ROCES M12, Fila Primo Wave, Powerslide R4, Rollerblade Racemachine, Powerslide Phuzion Urban 11, SEBA FR2, Powerslide R4

GiS
Pięciokółkowiec 84mm
Moje rolki: Twister/Solo PB/Vapor X70
Jeżdżę od: 0- 0-2009

Post autor: GiS » pn marca 25, 2013 6:15

kubas pisze:Ok, dzięki. Także jeśli się nic nie zmieni to dzisiaj wieczorem/jutro zamówię raczej te rolki.

Móglby ktoś polecić także jakiś tani zestaw ochraniaczy?

PS. Tylko ja po napisaniu posta mam "fatal error" i muszę dawać wstecz?
też mi błędem sypie:)

A co do ochraniaczy to mogę Ci polecić pro-tec street. nie będą tanie (jakieś 170pln za łokcie i kolana), ale są naprawdę sensowne. Co do nadgarstków to ja używam rękawiczek seba, ale są takie se o, bo są. Bardzo wygodne to fakt, ale drugi raz chyba bym nie kupił (chociaż zaletą są wymienne plastiki). Zico polecał nadgarstki od rollerblade o ile pamiętam (choć mogę się mylić).
Poszukaj na forum. Było pare tematów o ochraniaczach.
Generalnie raczej odpuść sobie tanie ochraniacze(czyli 35 pln za komplet 6 w decathlonie), jeśli myślisz o skakaniu, bo w najlepszym razie będziesz musiał kupić dobre ochraniacze po paru treningach.

Awatar użytkownika
Doody
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Post autor: Doody » pn marca 25, 2013 6:47

Też używam rękawiczek SEBA, bo jeżdżę też w nich speed'a ale do urban polecił bym bardziej coś z usztywnieniem zarówno od dołu jak i od góry. Pro-tec IPS Wrist, Rollerblade Pro, Powerslide Standard Wristguards
Znam z autopsji: BAUER FX3, Rollerblade Super Stradablade, ROCES ROME FCO, ROCES M12, Fila Primo Wave, Powerslide R4, Rollerblade Racemachine, Powerslide Phuzion Urban 11, SEBA FR2, Powerslide R4

kubas
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Post autor: kubas » pn marca 25, 2013 6:51

Ok, dzięki.

Kolego Doody, spytam się tutaj bo na PW chyba nie zauważyłeś. :wink:

Mógłbyś napisać swoje odczucia z jazdy FR-2 po kostce brukowej i innych nierównościach? Odczuwana taka jazda jest bardzo?

Awatar użytkownika
Doody
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Post autor: Doody » pn marca 25, 2013 7:01

Powiedzmy sobie szczerze: na kostce brukowej przenosisz ciężar na tył, uginasz lekko kolana i w ten sposób amortyzujesz drgania, żadne shock absorbery tu nie pomogą. Na małych nierównościach dużo dają koła - niestety stockowe SEBA nie są w tym najlepsze ale ... koła się zużywają i można je wymienić :)

kubas

Post autor: kubas » pn marca 25, 2013 10:00

Zamówiłem FR-2 oraz ochraniacze na nadgarstki Rollerblade - Pro :wink:

Herb
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Turbo-Fusion 84/Solo/Xsjado PB
Jeżdżę od: 08 wrz 2009

Re: powrót do sportu, co wybrać?

Post autor: Herb » pn marca 25, 2013 11:14

Takich tematów już było sporo w ostatnich czasach. Przeniosłem wątek do odpowiedniego działu i wrzucam w zbiorczy, by nie robić bałaganu.
FSK: RB Solo Estilo RG2+liner Salomon STi Vinny Minton 06+RB Fusion 255mm alu+Bones REDS+UC PB Standard
PB: Xsjado Skeleton 2+Kizer Level 2+PS TWINCAM ILQ7+UC PB Team

AGR: RB Fusion+soulplate Solo+liner RB Blank+RB BLANK frame+koła RB RG2 Pro+RB SG7

kubas

Re: Pomoc w wyborze rolek do freeride

Post autor: kubas » czw marca 28, 2013 8:48

Wczoraj dostałem rolki.

Pierwsze wrażenie - jakie one ciasne. Szczególnie w palcach, mam palce praktycznie ściśnięte ze sobą.
Czytałem, że z czasem się dostosowują do stopy, rozszerzają ale czy w palcach również? Mam wrażenie że skorupa tam jest trochę zbyt wąska.

Awatar użytkownika
Doody
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Post autor: Doody » czw marca 28, 2013 9:33

Pojeźdź trochę po domu i pozwól się liner'owi ułożyć do stopy. Po za tym musisz się też sam trochę przyzwyczaić do takiego stanu lekkiego ściśnięcia palców, bo w zwykłych butach czy rolkach fitness'owych takiego efektu nie ma. SEBA to firma specjalizująca się w sprzęcie do slalomu i stąd dbałość o dobre trzymanie palców. Jeśli jednak z czasem w trakcie jazdy po domu dyskomfort będzie się pogłębiał może to znaczyć, że rzeczywiście na twoją stopę shell SEBA jest zbyt wąski.

kubas

Post autor: kubas » czw marca 28, 2013 5:22

Może w jakiś sposób pomóc w określeniu tego włożenie stopy do pustego shella, bez linera?

Tzn. włożyłem tak stope i jest miejsca z 0,5 cm na szerokośc i z 1 cm na długość.

I czy liner w jakimś stopniu może się ułożyć jeśli będę miał w nim stopę, ale sam liner będzie poza rolkami? :P Tzn stosowałbym go jako kapcia? :D

GiS
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: GiS » czw marca 28, 2013 6:00

nie widziałem tych rolek na oczy. Czy tam trzymanie wynika ze sznurowania skorupy czy linera w okolicach palców?
jeżeli sam liner jest poprostu wkładem do skorupy na zasadzie nie sznurowanej skarpetki z językiem to raczej marne na to szanse.
Natomiast czy liner po wyjęciu ze skorupy też Cię tak uciska, czy jest lepiej? Bo wten sposób wstępnie możnaby określić czy ogranicza Cię skorupa czy wkład.

ps. nie wiem jak ma to rozwiązane Seba. Mówię na podstawie konstrukcji moich rolek.

kubas

Post autor: kubas » czw marca 28, 2013 6:08

Nie bardzo rozumiem pierwszej części posta.

Natomiast liner można wyjąć ze skorupy i jest coś na zasadzie skarpety z językiem.

Sam liner bez skorupy mnie tak nie uciska. Sęk w tym że linery w tych rolkach są z materiału termoaktywnego i z biegiem czasu dopasowują się do stopy, ale nie wiem czy dopasują się tak bardzo aby nie były one aż tak ciasne.

Czy odległość pomiędzy moją stopą a skorupą jest zbyt mała, aby liner aż tak bardzo się "skurczył".

GiS
Pięciokółkowiec 84mm

Post autor: GiS » czw marca 28, 2013 6:26

chodzi mi o to, czy liner jest sznurowany czy tylko skorupa? Bo jeśli liner nie jest sznurowany to noszenie go jako kapcia pewnie coś tam da, ale raczej nie wiele bo nie będzie Ci otulał stopy tak jakby to robił gdy bedzie dociśnięty zasznurowaną skorupą.

A co do Twojego pytania o miejsce:
NIe wiem. zmierz sobie szerokość stopy obutej w liner, a potem miejsce wewnątrz pustej skorupy i porównaj.

Awatar użytkownika
Doody
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Post autor: Doody » czw marca 28, 2013 6:41

kubas pisze:Może w jakiś sposób pomóc w określeniu tego włożenie stopy do pustego shella, bez linera?

Tzn. włożyłem tak stope i jest miejsca z 0,5 cm na szerokośc i z 1 cm na długość.

I czy liner w jakimś stopniu może się ułożyć jeśli będę miał w nim stopę, ale sam liner będzie poza rolkami? :P Tzn stosowałbym go jako kapcia? :D
Metoda mierzenia pustego shell'a (shell fitting) jest często stosowana w narciarstwie. Gdyby stosować ją jeden do jeden do rolek, to zakładając shell bez linera, dociskając piętę do tyłu buta i unosząc stopę w shellu o jakieś 3mm (symulacja jazdy z linerem) powinieneś mieć około 3-5mm luzu po każdej ze stron w najszerszej części stopy. Po przesunięciu stopy do przodu buta tak aby palce dotykały shella, za piętą powinieneś mieć 10-20mm, ale tu w przypadku rolek tą pustą przestrzeń na pewno bym zmniejszył do 5-10mm, bo linery w rolkach w tej osi są cieńsze, a shell'e bardziej dopasowane niż w butach narciarskich szczególnie w rolkach do jazdy FR.

dkownacki

Świerzak, co wybrać na początek?

Post autor: dkownacki » śr kwietnia 10, 2013 3:47

Zainteresowała mnie forma urban skatingu, chciałbym jej spróbować. Jednak od czego zacząć i jaki sprzęt wybrać?
Moje doświadczenie z rolkami kończy się na gdzieś może na 6 klasie podstawówki, jeździłem wtedy na zwykłych rolkach rekreacyjnych z lidla. Aktualnie jestem w II liceum, mam ok 182cm wzrostu i wagę w granicach 75kg. Nie mam wielkiego budżetu bo okolice 300zł to max. Co zrobić ?
Czytałem, że dobrymi rolkami są Fusion X3 jednak są dość drogie jak dla mnie, a używanych nie widać..
Liczę na waszą pomoc :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urban skating - sprzęt / Inline urban skating equipment”