Pomoc w wyborze rolek do freeride

Urban skating - sprzęt / Inline urban skating equipment

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Re: Rolki do urban skatingu.

Post autor: zico » czw sierpnia 30, 2012 4:24

Zobacz czy jazda z ugiętymi nogami w kolanach pomoże, powinna.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Awatar użytkownika
Andrej
Jeżdżę od: 0- 0-1999

Fusion X3 2012 czy Fusion 84 LE 2011

Post autor: Andrej » wt października 02, 2012 2:03

Witam,planuje zakup moich pierwszych rolek do freeridu (wcześniej jeździłem na fitnesach rollerblada jakiś po schodach i skakałem,potem jeździłem troche agressive na razorsach ) i zastanawiam się głównie nad tymi 2 modelami.
Głównie chciałbym się dowiedzieć który z tych modeli lepiej spisywałby się przy skokach ze schodów,jeździe po schodach i ogólnie śmiganiu po mieście.
Czy na kółkach 84 mm lepiej jeździ się po schodach niż 80mm?
Proszę o jakieś rady :D

Awatar użytkownika
Doody
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: SEBA FR2 + HC / PS R4
Jeżdżę od: 01 maja 1993
Kontakt:

Re: Fusion X3 2012 czy Fusion 84 LE 2011

Post autor: Doody » wt października 02, 2012 9:00

Jeśli zjeżdżanie po schodach nie jest dla ciebie problemem na 80 to na 84 też nie będzie - chwila przyzwyczajenia - choć teoretycznie z racji na środek ciężkości na 84mm powinno być trudniej. Na osiemdziesiątkach czwórkach rolki będą trochę szybsze, w 84 LE jest aluminiowa szyna co również pozytywnie wpłynie na szybkość, teoretycznie są też trochę lepsze łożyska.
W RB x3 masz szynę 266mm, a w LE w zależności od rozmiaru do 28.5 255 powyżej 273, a w moim odczuciu to długość szyny bardziej daje się odczuć przy zjeździe po schodach ale nie klasyfikował bym tego trudniej czy łatwiej tylko bardziej w kategorii do czego jesteś bardziej przyzwyczajony. Na pewno natomiast dłuższa szyna pozwala rozwinąć trochę większą prędkość (nie oczekuj cudów - rolki same nie jadą), jest też bardziej stabilna przy dużych prędkościach i lądowaniach.
Znam z autopsji: BAUER FX3, Rollerblade Super Stradablade, ROCES ROME FCO, ROCES M12, Fila Primo Wave, Powerslide R4, Rollerblade Racemachine, Powerslide Phuzion Urban 11, SEBA FR2, Powerslide R4

Awatar użytkownika
valar0
Moje rolki: Twister 80
Jeżdżę od: 13 kwie 2012

Twister 80 vs Twister 80 W

Post autor: valar0 » pn listopada 05, 2012 6:15

Witam

Czym różnią się rolki Twister 80 męskie od Twister 80W żeńskie (oba modele 2012). Zakładając, że oba mają rozmiar 39 (wiem że kolorystycznie są trochę inne), czy skorupa jest np węższa, lepiej dopasowana do nóg kobiet?

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Re: Twister 80 vs Twister 80 W

Post autor: zico » pn listopada 05, 2012 6:32

Witam,

tylko butem wewnętrznym, a dokładnie jego górną częścią na wysokości łydki.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

Awatar użytkownika
valar0
Moje rolki: Twister 80
Jeżdżę od: 13 kwie 2012

Post autor: valar0 » pn listopada 05, 2012 6:58

czyli rozumiem że męski model można spokojnie kupić kobitce (jeśli jest dobry na długość) ?

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » pn listopada 05, 2012 7:47

Dokładnie tak.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

peelgie
Jeżdżę od: 02 sty 1995

powrót do sportu, co wybrać?

Post autor: peelgie » śr marca 20, 2013 2:43

witam serdecznie wszystkich forumowiczów,
zwracam się z prośba o doradzenie przy zakupie rolek,
a mianowicie:
jakiś czas temu jeździłem na bauerach fx-1 i wspominam ten czas bardzo miło,
teraz chciałbym powrócić do jazdy i czytając o stylach jazdy najbardziej odpowiada mi
chyba urban, ponieważ lubiłem jeździć przodem, do tyłu, w przysiadzie na dwóch kółkach,
lubiłem tez skakać przez ławki i przez inne przeszkody, normalnie lub
z obrotem, skakać i zjeżdżać po schodach.
I przyglądając się rolkom moja uwagę przykuły dwie firmy seba i rollerblade.
Z rollerblade modele: fusion x3 i x5 (z tego co oglądałem i czytałem
bardziej x5 bo ma klamrę którą i tak bym musiał później dokupić bo podobno się przeciera).
Z firmy seba modele: FRX 80, FRX 84, GTX 84, FR2 80.
Które z tych modeli będą się lepiej sprawowały do mojego stylu jazdy i moich preferencji?
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

kubas
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Re: Zakup używanych rolek.

Post autor: kubas » ndz marca 24, 2013 9:18

Ok, Panowie trochę poczytałem, popatrzałem i uznałem, że Freeride to jest coś czego chcę spróbować. :wink:

W związku z tym postanowiłem podnieść budżet do około 600 zł :D (Powiedzmy że 700 to absolutne maksimum)

Znalazłem takie modele jak:
RollerBlade fusion x3
Powerslide FSK Metro
Roces Metropolis
Seba FR-2
Seba Gtx-84
FRX 84 2012

Które z tych byłyby najlepsze? Ewentualnie jakieś inne?
Przeczytałem ,że FRX i Fusiony są raczej porównywalne i brać te, co lepiej leżą na nodze - z tym może być problem, ponieważ wątpię abym u mnie w mieście dostał któreś z tych rolek.
A co z pozostałymi rolkami? FSK Metro chyba raczej odpadają z tego co czytałem? Ktoś ma jakieś opinie o tych GTX 84? Znalazłem tylko test na jakimś angielskim forum.

Do czego chcę używać rolek? Komfortowa jazda po mieście jak i również u mnie w mieście jest mini skatepark gdzie fajnie by było poskakać itp bo na grindowanie to raczej nie ma co liczyć.

Zdaje sobie sprawę, że może to trochę śmieszne, że na początku pisałem o 300zł potem 450 a teraz 600-700. Ale taki już jestem, im więcej czytam na dany temat tym jest to gorsze dla mojego portfela :?
Ostatnio kupowałem laptopa zakładałem sobie cenę 1000 zł maks, skończyło się na tym że wydałem 2300 zł :roll:

Herb
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Turbo-Fusion 84/Solo/Xsjado PB
Jeżdżę od: 08 wrz 2009

Post autor: Herb » pn marca 25, 2013 9:44

kubas pisze:Ok, Panowie trochę poczytałem, popatrzałem i uznałem, że Freeride to jest coś czego chcę spróbować. :wink:

Znalazłem takie modele jak:
RollerBlade fusion x3
Powerslide FSK Metro
Roces Metropolis
Seba FR-2
Seba Gtx-84
FRX 84 2012
Odrzuć GTX 84 - co prawda nie są złe, ale lepiej kupić FRX lub FR2 do freeride jeżeli chodzi o Seba.

Powerslide FSK Metro - bierz pod uwagę tylko wersję 2012 lub 2013. Od czasu pierwszej, tragicznej niemal wersji sporo się zmieniło, co nie zmienia faktu, że to raczej rolki freeskate nastawione na początkującego fana slalomu. Do jazdy po mieście i skoków but jest ciut za sztywny, co jest dla wielu osób niewygodne. Jednak Metro 2012 to już na pewno nie rolki po których zakupie należy pluć sobie w brodę.

Rollerblade Fusion X3 - na pewno najsłabsza szyna i najmiększe koła z posiadanych przez wymienione modele, ale to naprawdę solidne rolki. Fusion to niestety rolki "love or hate" - ale jeżeli Ci przypasują, to każde inne rolki fsk będą wydawać Ci się jakieś dziwne, ubogie w amortyzację. Ja polecam te rolki z czystym sumieniem, choć wiem że to nie model dla każdego.

Roces Metropolis - mało o nich wiadomo, jeżeli chodzi o relacje użytkowników "z pierwszej ręki", więc nie będę Ci polecać lub odradzać. Ich prekursor, model ASP 100 to były ok rolki na miasto. But jest w tych rolkach na pewno najwęższy ze wszystkich wymienionych. Amortyzacja pod piętą dość uboga.

FRX 80 lub 84 - dobre rolki na start, jeżeli chcesz sprawdzony model z aluminiową szyną. Co prawda znam jednego chłopaczka który "zarżnął" te rolki w 6 miesięcy, ale gość jeździ naprawdę bardzo dużo, szybko i stawia przed sprzętem spore wymagania - robi zaawansowane slide, wysokie skoki. Podejrzewam że model FR1 pożyłby niewiele dłużej w jego wypadku. Model FRX 80 bardziej uniwersalny jeżeli chodzi o zastosowanie, bo pojeździsz na nim i slalom, za to na FRX 84 pojeździsz szybciej, zyskujesz lepszą stabilność na dłuższej szynie. Na miasto zdecydowanie FRX 84 są fajniejsze od FRX 80.

FR2 80 - jeżeli bierzemy pod uwagę cenę oraz klasę poszczególnych elementów, można powiedzieć że to najlepsze rolki z tych które wymieniłeś. Tutaj już nie ma co się zastanawiać za bardzo - Fusion X3 są wyraźnie słabsze, jeżeliby szukać odpowiednika FR2 u Rollerblade to będą to Twister lub Fusion 84 (które to obie rolki także są świetne i warte zastanowienia. Istnieje także wersja FR2 84, uwagi te same co w wypadku FRX 84.
FSK: RB Solo Estilo RG2+liner Salomon STi Vinny Minton 06+RB Fusion 255mm alu+Bones REDS+UC PB Standard
PB: Xsjado Skeleton 2+Kizer Level 2+PS TWINCAM ILQ7+UC PB Team

AGR: RB Fusion+soulplate Solo+liner RB Blank+RB BLANK frame+koła RB RG2 Pro+RB SG7

GiS
Pięciokółkowiec 84mm
Moje rolki: Twister/Solo PB/Vapor X70
Jeżdżę od: 0- 0-2009

Post autor: GiS » pn marca 25, 2013 11:22

kubas pisze:Zdaje sobie sprawę, że może to trochę śmieszne, że na początku pisałem o 300zł potem 450 a teraz 600-700. Ale taki już jestem, im więcej czytam na dany temat tym jest to gorsze dla mojego portfela :?
Ostatnio kupowałem laptopa zakładałem sobie cenę 1000 zł maks, skończyło się na tym że wydałem 2300 zł :roll:
Tym to Ty się akurat nie przejmuj:) bardziej śmieszne by było gdybyś się upierał przy tym, że za 200pln kupisz świetne rolki i nie widać różnicy do tych za 1k pln.

Jak ja szukałem czegoś dla siebie to wstępnie chciałem przeznaczyć ok. 600pln, a ostatecznie zostawiłem u Zico (polecam!), ponad półtora tysiąca (na rolki mniej, ale ochraniacze i dwa dodatkowe zestawy dobrych kółek też swoje kosztowały;p) i nie żałuje żadnej złotóki:D

No i tu jeszcze jedna uwaga:
Dobre ochraniacze na kolana i nadgarstki to jest absolutna podstawa i jazda bez tego zestawu może się nieprzyjemnie skończyć (wystarczy gdzieś na zakręcie trochę sypkiego piachu). A z własnego doświadczenia polecam brać jeszcze ochraniacze na łokcie i i zależy do jakiej jazdy-kask.
To ostatnie nie jest może obowiązkowe do slalomu czy rekreacyjnej jazdy po mieście z punktu A do B, ale jak pojawią się w planach jakieś schody i skoki to bez kasku ani rusz!
Pozdro!

Awatar użytkownika
Doody
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Re: powrót do sportu, co wybrać?

Post autor: Doody » pn marca 25, 2013 11:44

Odpuść sobie SEBA GTX - na mieście szybko się zniszczą ;)

Zarówno seria RB Fusion jak i SEBA FR to dobry sprzęt ale są pewne różnice. Fusion ma system mocowania szyny UFS co pozwala na większy wybór szyn w przypadku konieczności lub chęci wymiany, skutkuje też ustawieniem piety i palców w poziomie . W SEBA'ch mocowanie szyny to SSM (165mm) z podniesioną piętą. Musisz przymierzyć i sprawdzić który but/rozwiązanie jest dla Ciebie wygodniejsze.

Jeśli masz trochę większy budżet to celuj w RB Fusion 84 lub SEBA FR2 lub FR1. Lrśli chcesz podejść di rzeczy bardziej ekonomicznie FRX i X3 to też dobry sprzęt. Jednak Polecam pierwsze rozwiązanie.

W SEBA'ch oznaczenia 80 i 84 oznaczają max. rozmiar kół jakie możesz włożyć w szynę - kwestia upodobań krótsza/dłuższa szyna.

Aaaa no i jest jeszcze Rollerblade Twister - już klasyka jeśli chodzi o urban
Znam z autopsji: BAUER FX3, Rollerblade Super Stradablade, ROCES ROME FCO, ROCES M12, Fila Primo Wave, Powerslide R4, Rollerblade Racemachine, Powerslide Phuzion Urban 11, SEBA FR2, Powerslide R4

kubas

Post autor: kubas » pn marca 25, 2013 4:29

Dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź. :wink:
Dzisiaj byłem przymierzyć kilka par rolek, niestety raczej nie będę miał możliwości przymierzenia tych co chcę kupić, więc po przymierzałem te co się dało.
I tak:
z Decathlonu: SPARK TR 80 ROLLERBLADE cisnęły mnie pod kostką. FILA MASTER WAVE mój rozmiar - Stopa mi troszkę latała, ale takto w miarę ok. Jedynie mnie cisnęły na samej górze buta czasami, ale to raczej z braku dostatecznej techniki i tego że stopa mi się wykrzywiała czasami na zewnątrz. Przymierzyłem jeszcze inne rolki Rollerblade ale modelu nie pamiętam i tutaj przy "moim" rozmiarze cisnęło mnie w palcach, trochę większe - stopa mi trochę latała, tj podnosiła się z podeszwy np podczas odpychania. Najwygodniej chyba mi było w Decatlonowych :twisted: a mianowicie Oxelo Diabolo :roll: .
W innym sklepie, z normalnych rolek jedynie jakiś model Fila - tutaj też mnie cisnęły w palcach.

Wiem, że raczej porównania dobrego nie będzie ale na tej podstawie wydaje mi się, że potrzebuje rolek z butem szerszym i nie tak bardzo sztywnym (chociaż tutaj nie wiem czy ma to jakiś wpływ na uciskanie czy to kwestia techniki//przyzwyczajenia). Z tego co opisałeś zastanawiam się teraz nad Seba FR2 80, FRX 84 oraz Fusion X3. Orientujecie się, które z tych trzech mogą mi najbardziej pod pasować jeśli chodzi wygodę?

PS. Dobrze zrozumiałem, że FR2 80 są bardziej do slalomu, a co za tym idzie sztywniejsze?

Na chwilę obecną jestem za FR2. Z tego co przeczytałem mają liner z materiału termoaktywnego, który dostosowuje się do kształtu stopy tak?

Awatar użytkownika
Doody
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Post autor: Doody » pn marca 25, 2013 5:13

FR2 nie są dedykowane do slalomu tylko do FreeRide'u ale ponieważ bardzo dobrze trzymają stopę, to na kubeczkach też można coś tam pojeździć. Na szerszą stopę powinny pasować. Ja również mam szeroką stopę i but FR jest jedynym w którym śródstopie nie boli mnie na początku jazdy. FR2 nie są też jakoś bardzo sztywne choć mają nieco mniejszą możliwość zgięcia stawu skokowego niż np Fusion'y. Zapożyczając z narciarstwa można powiedzieć że mają trochę wyższy flex ;)

kubas

Post autor: kubas » pn marca 25, 2013 5:25

Ok, dzięki. Także jeśli się nic nie zmieni to dzisiaj wieczorem/jutro zamówię raczej te rolki.

Móglby ktoś polecić także jakiś tani zestaw ochraniaczy?

PS. Tylko ja po napisaniu posta mam "fatal error" i muszę dawać wstecz?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urban skating - sprzęt / Inline urban skating equipment”