Pomoc w wyborze rolek do freeride

Urban skating - sprzęt / Inline urban skating equipment

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

MisiuRider
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Twistery ??

Post autor: MisiuRider » pn czerwca 27, 2011 12:22

Witam

Chcialbym sie dowiedziec jedna rzecz :)
A mianowicie jestem zainteresowany Twisterami, ale cena mnie troche przeraza i stad mam takie pytanie.
Czy wiecie moze gdzie sa dostepne starsze modele tych rolek, bo z tego co widze na necie to wszedzie jest cena ok. 880zl i raz pisza ze to jest model 2010 a raz 2011. Nie wiecie gdzie kupie takowe rolki np. z tamtego roku (o ile w ogole takie sa) ? Czy po prostu juz nigdzie nie ma, albo w ogole nie bylo innych modeli tych rolek?

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi
MisiuRider

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Re: Twistery ??

Post autor: zico » pn czerwca 27, 2011 8:00

Raczej niemożliwe żeby dostać nowe.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

MisiuRider
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Post autor: MisiuRider » pn czerwca 27, 2011 11:27

Czyli pozostaje mi kupic Twistery z 2011 roku ;-)

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » pn czerwca 27, 2011 11:34

MisiuRider pisze:Czyli pozostaje mi kupic Twistery z 2011 roku ;-)
Jeśli jeszcze znajdziesz... Powodzenia! :)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

kwaplak
Moje rolki: Spark 84
Jeżdżę od: 02 cze 2011

Nowe Rollerblade's twister czy fusion 84?

Post autor: kwaplak » pt lipca 01, 2011 10:29

MAm kilka pytań,
primo - czy twister 243 różni się czymś od twister 80? tak jak patrzę na zdjęciach, to niby niczym oprawę graficzną na sobie ma tylko inną, chociaż płoza wydaje mi się w 80 jakoś wyższa, ale to tylko przypuszczenie ze zdjęć, bez śmiechu ;).
secundo - twister czy fusion 84? czytałem recenzję fusiona i wychodzi że to git rolka, tylko czy spełni moje oczekiwania ;d.
tercjo - jak z rozmiarówką twistera, czytałem że faktyczny rozmiar potrafi się sporo różnić od papierowego
kwarto ;d - styl jazdy freeride - skoki przeskoki schody krawężniki obroty + elementy ze slalomu. Ponoć twister się sprawdza w slalomie i dlatego skłaniam się w jego stronę?

Niestety nie mogę na żywo obejrzeć i wypróbować, w mojej okolicy nie ma takich sklepów, jedynie fusion x3 widziałem, przymierzałem i mi nie przypadł do gustu, fakt że nie było odpowiednich i jeździłem na zamałych o 2 rozmiary. Pomóżcie :D z góry dzięki.

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Re: Nowe Rollerblade's twister czy fusion 84?

Post autor: zico » pt lipca 01, 2011 11:16

Twistery różnią się tylko grafiką. Jeśli slalom również - lepiej Twister, to bardzo uniwersalne i mocne rolki.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

Herb
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Turbo-Fusion 84/Solo/Xsjado PB
Jeżdżę od: 08 wrz 2009

Post autor: Herb » sob lipca 02, 2011 12:09

Popieram wypowiedź Zico. Twistery są bardziej uniwersalne pod kątem, slalom/freeride a Fusion pod kątem freeride/aggressive. Chociaż, jak na kubkach spędzać dużo czasu zamiaru nie masz, tylko chcesz się nauczyć kilku rzeczy w celach poprawy techniki, Fusion mogą być (w wersji z szyną 255mm).

Ewentualnie można poszukać gdzieś jeszcze Fusion X5 z szyną 243mm lub poprosić o wymianę podwozia w Fusion X3/84 w sklepie (od razu można się targować o jakieś lepsze koła, bo Rollerblade 80mm 80A są do zajechania bardzo szybko)
FSK: RB Solo Estilo RG2+liner Salomon STi Vinny Minton 06+RB Fusion 255mm alu+Bones REDS+UC PB Standard
PB: Xsjado Skeleton 2+Kizer Level 2+PS TWINCAM ILQ7+UC PB Team

AGR: RB Fusion+soulplate Solo+liner RB Blank+RB BLANK frame+koła RB RG2 Pro+RB SG7

kwaplak
Moje rolki: Spark 84
Jeżdżę od: 02 cze 2011

Post autor: kwaplak » pn lipca 04, 2011 12:55

W mojej okolicy tylko obejrzałem fusion x3, nic więcej nie było niestety, czyli wchodzi w grę jedynie zakup przez neta. Skłaniam się tylko na twistera. Teraz najgorszy problem rozmiar. Dł. stopy mojej wynosi ~280-285mm. Jak to jest z tą rozmiarówką możecie mi powiedzieć jaki powinienem wybrać? to chyba najgorszy problem twistera - rozmiar :d

hoody
Moje rolki: PS metro
Jeżdżę od: 02 paź 2009

Post autor: hoody » pn lipca 04, 2011 9:51

Sprzedawcy sklepow internetowych powinni doskonale o tym wiedziec i dobrac Ci dobry rozmiar zaleznie od dlugosci stopy :)

kupit
Moje rolki: Fila nighthawk
Jeżdżę od: 01 sty 2008

FR1, Fusion i Twister - szerokosc buta

Post autor: kupit » sob września 03, 2011 8:46

Cześć

Przyszedł czas zmienic rolki. Wypatrzyłem w sklepach na necie SEBA FR1 i TWISTER 80.
Niestety sklepy stacjonarne nie dysponują żadnymi z nich do przymierzenia, więc będę kupował w ciemno.

Udało mi sie przymierzyć jedynie FUSION 84 w rozmiarze 44.5
Były minimalnie za duże na długość (ledwo ledwo dosięgałem paluchem by poczuć jakiś opór z przodu buta) i mimo tego, że stopę mam szeroką, sporo za szerokie w palcach.
Mój platfus wyrósł mi na 287mm, a RB podaje że 44.5 mierzy 290mm.

Poradźcie proszę:
Czy ktoś z Was wie jak się ma but TWISTER lub FR1 do tego FUSION co go miałem na nodze?
Chodzi mi o to, że jesli FR1 i TWISTER są tak samo kapciowate jak FUSION, to pewnie zrobię lepiej jeśli zamówię rozmiar 44 ???

Z góry dzięki.
kupit

Awatar użytkownika
worrmss
Czterokółkowiec
Moje rolki: Twister 80
Jeżdżę od: 10 kwie 2010
Kontakt:

Re: FR1, Fusion i Twister - szerokosc buta

Post autor: worrmss » ndz września 04, 2011 12:41

Wydaje mi się, że w tym sezonie ciężko Ci będzie cokolwiek kupić, wiele rolkarzy, przyszłych rolkarzy skarżyło się, że jest mały wybór rozmiarów, dostępność rolek jest niska. Magazyny opustoszały, teraz czas łyżwy kupować. Dodatkowo (sam przekonałem się o tym, przy kupnie swoich rolek) w twisterach rozmiar podany na pudełku nie pokrywał się z rozmiarem rolek. Gdy ja kupowałem sprzedający zmierzył rozmiar wkładki, był to względnie najlepszy sposób na poznanie rozmiaru.

Awatar użytkownika
zico
Admin
Kontakt:

Post autor: zico » ndz września 04, 2011 1:16

Twistery są ciut węższe od Fusion.

Pomyśl jeszcze o Fila.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski

Herb
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Herb » ndz września 04, 2011 2:03

FR1 mają bardzo podobny przód do Twister pod względem szerokości, różnią się profilem pięty i okolic, przez co przeważnie ludzie którzy mają problem z uciskiem na kostki w Twister, nie mają go w FR1 i na odwrót. Dla każdego coś miłego :D

Warto by było byś przymierzył te Fusion w rozmiarze 44, bo 44.5 mają już większą skorupę, o ile pamiętam. Więc luz w palcach wynikał z dużej ilości miejsca w skorupie, w dodatku liner Fusion ma bardzo cienką okrywę palców i prawie jej nie czuć. Istnieje jednak ryzyko, że w mniejszej skorupie z kolei przy Twoich szerokich stopach, będzie za ciasno.

Rozmiarówka Twister to bałagan i tak jak napisał worrmss najlepiej zmierzyć wkładkę wewnątrz buta żeby się przekonać o faktycznym rozmiarze. FRy z kolei mają dość wiarygodną rozmiarówkę i rozmiar realny ma odzwierciedlenie w tabeli podanej przez producenta. W szczególnych wypadkach (np. bardzo szczupła stopa) można nawet zejść rozmiar niżej.

Fila NRK też są dobrym pomysłem, ten sam typ rolki co Twister/FR1 jednak nieco bliżej im do FR1 pod względem całokształtu (jednak dzielą z Twister obniżony środek ciężkości). NRK Road to raczej propozycja do slalomu, ale da się w nich jeździć też urban, co pokazał w Krakowie Roman Kharytonov. Skoki z niemal dwóch metrów im nie straszne. Rolki Fila mają także najlepsze koła z wszystkich wymienionych w temacie modeli, Hyper Concrete to number one na miasto, po prostu. Koła w FR1 są przyzwoite, ale nie cudowne, a Twisterowe "idą" dość szybko, niestety.

Ja mimo wszystko proponuję "polować" na Fusion 84 w rozmiarze 44 i sprawdzić jak z nimi jest, rolki są na miasto super, szyna 255mm robi różnicę. Ja wiem że moje kolejne rolki to na pewno będą znowu Fusion, a do jazdy agresywnej chcę sobie sprawić Solo (lub przerobić obecne Fusion, jeżeli skorupy dadzą radę), te rolki to najlepsza rzecz jaka się przytrafiła freeride od czasu Salomon FSK i nie zamienię ich na żadne inne! :P No i prawdopodobnie obecnie są to najczęściej wybierane rolki do freeride w Polsce ;) Nie słyszałem jeszcze żeby ktoś kto je kupił do freeride chciał je zamienić na inny model, przesiadki zdarzały ale w wypadkach gdy skorupa wybitnie nie pasowała do anatomii użytkownika mimo kung-fu z zamiana linerą i podkładkami, doszywaniem do linera dodatkowych gąbek (by było ciaśniej) etc.
FSK: RB Solo Estilo RG2+liner Salomon STi Vinny Minton 06+RB Fusion 255mm alu+Bones REDS+UC PB Standard

AGR: RB Fusion+soulplate Solo+liner RB Blank+RB BLANK frame+koła RB RG2 Pro+RB SG7

kupit
Moje rolki: Fila nighthawk
Jeżdżę od: 01 sty 2008

Post autor: kupit » ndz września 04, 2011 9:44

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

FR1 można kupić w sklepie online w Niemczech, Fusion w Barcelonie, a Twistery na... Kanarach :D
Jeśli ktoś jest zainteresowany, mogę podać linki do sklepów.

W mieście w którym mieszkam (Walencja) niestety jeden sklep z rolkami niedawno splajtował, a drugi ma w ofercie trzy rolki, przy czym sprzedawcy i tak nie mają pojęcia do czego te kalosze na kółkach slużą.

Hiszpanie (generalizując) są mega leniwi i nie zależy im na sprzedaży, więc proszenie sprzedawcy by pomierzył wkładkę w bucie rolki, to jak w Polsce w sklepie z obuwiem prosić by ekspedientka, zanim przymierzysz buta, wymasowała ci stopę.
Abstrakcja.

Twistery podobają mi sie najbardziej głównie ze względu na nieco lepszą przewiewność skorupy i obniżony środek ciężkości, choć rzeczywiście wolalbym nieco dłuższą szynę jak w Fusion.
Poszukam jeszcze Fila, może bedą gdzieś mieli.

Herb
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Herb » ndz września 04, 2011 10:24

A patrzyłeś na sklep Inercia?

http://www.inerciaonline.com/patines-en ... -freeskate

Mają też sklep stacjonarny w Barcelonie. Można powidzieć że to jeden z ważniejszych skateshopów w Europie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urban skating - sprzęt / Inline urban skating equipment”