Szczecin-rolki

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Regulamin forum
Każdy nowy temat rozpoczynamy od podania nazwy miejscowości w nawiasie, ewentualnie daty, informacji lub zapytania np. [Poznań] 02.04.2007 godz. 10:00 trening na Malcie! lub [Kraków] szukam rolkarzy jeżdżących freestyle slalom.
Awatar użytkownika
karola&łukasz
Czterokółkowiec
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Re: Szczecin-rolki

Post autor: karola&łukasz » wt sierpnia 04, 2009 12:29

cześć tu Karola :) wyjazd stoi pod wielkim znakiem zapytania ponieważ cały czas się chmurzy :) ja nie ukrywam chętnie bym pojechała tylko żeby nie padało Łukasza chwilowo nie ma ale jak wróci to obgadamy sytuację i zdzwonimy się :)miłej pracy

Praga
Prześcigant 4x100mm

Post autor: Praga » wt sierpnia 04, 2009 6:43

Jakby ktoś jeszcze nie wiedział. Wyjazd nad Miedwie przesunięty prawdopodobie na jutro (patrz pogoda). Dzisiaj jeździmy tradycyjnie od okolic 20 do upadłego ;) przy Castoramie. Do zobaczenia

Awatar użytkownika
mxc
Czterokółkowiec
Moje rolki: Twister 243
Jeżdżę od: 01 paź 2009

Post autor: mxc » wt sierpnia 04, 2009 9:58

Witam . Aby było miło to się przywitam. Jestem tu nowy na imię mam Maciek , mieszkam w Szczecinie
Muszę Was troszkę pomęczyć pewnie czestymi pytaniami. Ale jakbyście mogli mi pomóc, to bym był bardzo Haapyy.

Dziś byłem na Arkonce w jakiś pożyczonych rolkach - tanich : kółka 72 mm, plastykowa płaza. Ogólnie lipa.
Chciałbym kupić sobie rolki troszke lepsze. tak do 360zł Tylko nie wiem które :(
Byłem już w sklepach sportowych w Szczecinie .Bardzo podobały mi się Sparki Pro i idealnie do mnie pasował numer 43, ale kasa :-( A nie mieli Zwykłych sparków. Zresztą zwykłe Spaki to podobno ABEC5, a PRO to ABEC7.
No i do tematu: Szukałem na inecie w róznych miejscach. Są tańsze rolki tak około 300 zł z ABEC 7 z płazą ALUM, ale te płozy są jakieś dwuczęściowe, czy to jakis błąd? Jeżeli możecie zobaczyć na linki po niżej i ocenić te rolki to bym był bardzo :D Dziękuję

1. http://wojosport.pl/pl,product,218802,r ... abec9.html
2. http://wojosport.pl/pl,product,218802,r ... abec9.html
3. http://www.sklep-presto.pl/product-pol- ... A1809.html#
4. http://www.<-------->/product_info.php?c ... ts_id=6130

Tak dla informacji waże około 80-90kg :lol: , jestem początkującym rolkarzem, dziś miałem pierwszą glebę na Arkonce jak chciałem moim dziewczyną które (żona o córka)jechały za mna na rowerze pokazać skok w górę :-). Szybko się pozbierałem :D
Oczywiście dzis na Arkonce widziałem wielu rolkarzy starszych i młodszych. Myślę że jak kupię już te moje wymażone to będę starał sie jeździć często.
Pozdrawiam i dziękuje bardzo
Ragdoll gg:3316581

Poprostu napiszcie mi na które wogóle nie patrzeć, a które są warte uwagi .
Dziękuję jeszcze raz .
Maciek

Awatar użytkownika
karola&łukasz
Czterokółkowiec

Post autor: karola&łukasz » wt sierpnia 04, 2009 11:00

mxc pisze:Witam . Aby było miło to się przywitam. Jestem tu nowy na imię mam Maciek , mieszkam w Szczecinie
Muszę Was troszkę pomęczyć pewnie czestymi pytaniami. Ale jakbyście mogli mi pomóc, to bym był bardzo Haapyy.

Dziś byłem na Arkonce w jakiś pożyczonych rolkach - tanich : kółka 72 mm, plastykowa płaza. Ogólnie lipa.
Chciałbym kupić sobie rolki troszke lepsze. tak do 360zł Tylko nie wiem które :(
Byłem już w sklepach sportowych w Szczecinie .Bardzo podobały mi się Sparki Pro i idealnie do mnie pasował numer 43, ale kasa :-( A nie mieli Zwykłych sparków. Zresztą zwykłe Spaki to podobno ABEC5, a PRO to ABEC7.
No i do tematu: Szukałem na inecie w róznych miejscach. Są tańsze rolki tak około 300 zł z ABEC 7 z płazą ALUM, ale te płozy są jakieś dwuczęściowe, czy to jakis błąd? Jeżeli możecie zobaczyć na linki po niżej i ocenić te rolki to bym był bardzo :D Dziękuję

1. http://wojosport.pl/pl,product,218802,r ... abec9.html
2. http://wojosport.pl/pl,product,218802,r ... abec9.html
3. http://www.sklep-presto.pl/product-pol- ... A1809.html#
4. http://www.<-------->/product_info.php?c ... ts_id=6130

Tak dla informacji waże około 80-90kg :lol: , jestem początkującym rolkarzem, dziś miałem pierwszą glebę na Arkonce jak chciałem moim dziewczyną które (żona o córka)jechały za mna na rowerze pokazać skok w górę :-). Szybko się pozbierałem :D
Oczywiście dzis na Arkonce widziałem wielu rolkarzy starszych i młodszych. Myślę że jak kupię już te moje wymażone to będę starał sie jeździć często.
Pozdrawiam i dziękuje bardzo
Ragdoll gg:3316581

Poprostu napiszcie mi na które wogóle nie patrzeć, a które są warte uwagi .
Dziękuję jeszcze raz .
Maciek
Witaj Maciek
Miło że dołączyłeś do naszego grona rolkarzy :D a więc interesują cię rolki typowo do jazdy rekreacyjnej ? aby na pewno ? nie planujesz w niedalekiej przyszłości czegoś więcej od jazdy w koło ? np: slalomu, jazdy szybkiej a może typowo agresywnej ? bo jeżeli nie to z tych rolek które przedstawiłeś wybrałbym produkt Nils ale polecałbym produkty Rollerblade a konkretnie model Spark http://zicoracing.com/index.php?product ... rod_id=332 jest to rolka może troszkę droższa ale o niebo lepsza w wykonaniu. Byłeś może w Dyskobolu w centrum handlowym Galaxy ? tam posiadają dość spory wybór rolek a jeżeli nie masz ochoty wychodzić z domu to polecam sklep zicoracing.com wspaniała obsługa, która wybierze rolke idealną pod ciebie :D
Nie warto inwestować w rolki typowo marketowe bo w nich nie osiągniesz połowy tego co mógł byś osiągnąć w prawdziwych rolkach.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mxc
Czterokółkowiec

Post autor: mxc » wt sierpnia 04, 2009 11:42

Dzięki Karola&Łukasz

Własnie mi o takie cos chodziło.
Wy proponujecie to , oczywiście z moich wybranych rolek: http://www.sklep-presto.pl/product-pol- ... A1809.html#

Ja też delikatie podchodziłem myślami pod ten model. Ciekawe co powiedza inni.
Jednakże jestem Tobie bardzo wdzięczny. Tzn Wam :-)
Czekam na dalsze spostrzeżenia. Juto już bym chciał coś zamówć. Sezon w pełni a ja ?
Jełi ma ktoś coś do powiedzenia to bardzo proszę, kazda wypowiedź miło widziana.
Ragdoll, czyli Maciek :-)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
shiru
Czterokółkowiec

Post autor: shiru » śr sierpnia 05, 2009 12:05

ave Maćku! Również serdecznie witam i dorzucę swoje trzy grosze. Tak jak pisała Karolina albo też Łukasz, zasadnicze pytanie, czy tylko rekreacyjnie będziesz jeździł. Generalnie uważam, że podstawą przy zakupie rolek jest właśnie odpowiedź na pytanie: po co mi rolki i jak będę na nich jeździł. W czym rzecz. Jeżeli teraz kupisz fitnesowy sprzęt i kiedy już ogarniesz jako tako jazdę (a jest to rzeczą wręcz pewną, że po miesiącu, dwóch będziesz już do tyłu śmigał i czuł się pewnie na rolkach) może się okazać, że będziesz chciał czegoś więcej niż tylko jazda wprzód i w tył. I w tym momencie będziesz miał problem. Z tego względu, że na rolkach fitnesowych, czy też inaczej mówiąc rekreacyjnych jeździsz właśnie rekreacyjnie. I pomimo tego, że możesz nimi też pojeździć na kubkach slalomem czy też robić jakieś ewolucje to w naturalny sposób (ze względu przeznaczenia tych rolek) z tego sprzętu wiele nie wyciągniesz (mam na myśli inną jazdę niż rekreacyjną). Innymi słowy jeżeli zapragniesz czegoś więcej, czekać Cię będzie kolejny wydatek na inne rolki.

Co do wyboru rolek to podpisuję się pod Karolą and Łukaszem. Jeżeli zdecydujesz się na rolki bardziej uniwersalne, w których, oprócz jazdy rekreacyjnej i generalnie po opanowaniu jazdy na rolkach, będziesz mógł powalczyć w innych kierunkach to proponowałbym: Cell - coś koło 600zł, Twister - 720 zł, Fusion też fajna rolka i też coś koło siedmiu stów (to tak na szybkiego piszę). Polecam Twistery - w naszej ekipie Twistery przeważają. Rolka wydaję się droga, ale warta jest każdej złotóweczki. Zwrotna, stabilna, wytrzymała z twardą skorupą dobrze trzymająca nogi...generalnie rzecz warta zakupu pomimo tego, że ta siódemka z przodu ździebko przeraża;)

Awatar użytkownika
mxc
Czterokółkowiec

Post autor: mxc » śr sierpnia 05, 2009 7:20

AVE - wszystkim
Więc jeszcze raz dziękuję za pomoc w wyborze. Kwota 700zł to troszkę za dużo jak na poczatki, więc wybrałem NILSA NA 1809, czyli coś takiego http://www.sklep-presto.pl/product-pol- ... A1809.html
Koszt rolek 284+20zł przesyłka. Zobaczymy pożyjemy. Zamówione :-)

Dziś już byłem na Arkonce i tak popatrzyłem na innych, którzy wyglądają tak jakby się wogóle nie męczyli. Tak ładnie i delkatnie jadą. A ja lewa, prawa, mocno i jeszcze raz. Mokry cały, ale to chyba z powodu zastania długoletniego :P
Dziś jeździłem na Tych pożyczonych, mam nadzieję ze jak przyjdą Nils to bedę odczuwał dużą różnicę.
Poniżej pokażę fotkę tych na których dziś jeździłem.

Obrazek

Rolfan
Ścigant 4x110mm

Post autor: Rolfan » czw sierpnia 06, 2009 7:35

Widzę, że rolkarstwo w Szczecinie zaczyna nabierać rumieńców.
A ja obecnie jeżdżę na łyżwach.
Pozdrawiam Was z obozu łyżwiarskiego w Krynicy.
W tym roku warunki zakwaterowania i poziom szkolenia przekracza moje najśmielsze oczekiwania.
Jest fantastycznie. Szkoda, że nie wziąłem rolek bo przy hotelu jest boisko z gładziódkim betonem ale wziąłem to swoje cudactwo na dwóch kółkach i doszedłem już do takiego poziomu, że jeżdzę pomiędzy stolikami w restauracji. :D
Pozdrowienia

Awatar użytkownika
karola&łukasz
Czterokółkowiec

Post autor: karola&łukasz » czw sierpnia 06, 2009 8:33

Rolfan pisze:Widzę, że wrotkarstwo w Szczecinie zaczyna nabierać rumieńców.
A ja obecnie jeżdżę na łyżwach.
Pozdrawiam Was z obozu łyżwiarskiego w Krynicy.
W tym roku warunki zakwaterowania i poziom szkolenia przekracza moje najśmielsze oczekiwania.
Jest fantastycznie. Szkoda, że nie wziąłem rolek bo przy hotelu jest boisko z gładziódkim betonem ale wziąłem to swoje cudactwo na dwóch kółkach i doszedłem już do takiego poziomu, że jeżdzę pomiędzy stolikami w restauracji. :D
i jak się jeździ ? jakieś nowe aksle ? może jakieś inne nowe dokonania ? :D

Ja z Damianem jeździliśmy wczoraj na skateparku nad Miedwiem. Nawierzchnia na 5 tylko lekko brudna. Damian po moim ciągłym marudzeniu w końcu się złamał i zjechał z paru ramp, zawsze to coś innego od kubeczków i trochę adrenaliny. Dziś też zamierzamy się wybrać, kto chętny?

Praga
Prześcigant 4x100mm

Post autor: Praga » czw sierpnia 06, 2009 11:35

Mam nadzieję, że mechanik mi zdąży wstawić szybę w aucie po tym wczorajszym nieszczęsnym włamie.
Napisaliście, że jeździliście w skateparku ale żadnych refleksji... Jak się jeździ ? Można się połamać ? Lepiej czy gorzej od kubeczków ?
Po wczorajszej przymusowej pauzie, chętnie się dzisiaj z Wami wybiorę nad Miedwie. Ciekawe jak reszta ?

Awatar użytkownika
karola&łukasz
Czterokółkowiec

Post autor: karola&łukasz » czw sierpnia 06, 2009 12:27

Praga pisze:Mam nadzieję, że mechanik mi zdąży wstawić szybę w aucie po tym wczorajszym nieszczęsnym włamie.
Napisaliście, że jeździliście w skateparku ale żadnych refleksji... Jak się jeździ ? Można się połamać ? Lepiej czy gorzej od kubeczków ?
Po wczorajszej przymusowej pauzie, chętnie się dzisiaj z Wami wybiorę nad Miedwie. Ciekawe jak reszta ?
Jak masz ochraniacze to nic nie powinno się stać, porównywać tego do kubeczków nie ma sensu bo to całkiem co innego. Mi przypadło do gustu a Damianowi trochę mniej ale bez przesady po tych przeszkodach jeździły dziewczynki w wieku twojej córki i sprawniej jazda im wychodziła niż nam :shock:

Awatar użytkownika
shiru
Czterokółkowiec

Post autor: shiru » czw sierpnia 06, 2009 1:41

Jeżeli chodzi o wyjazd nad Miedwie to ja jestem uzależniony od czasu skończenia pracy, a to będę wiedział dopiero około godizny 16:30..nadam znaka. Sama jazda na rampach i takich tam jest nader ekscytująca ale ja nie będę krył, że nie czuję tego rodzaju jazdy i to niewątpliwie widać. Łukasz sobie dzielnie radził i zjechał chyba ze wszystkiego co było możliwe do zjechania. Myślę, że Tobie (Praga) i Marcinowi to miejsce może przypaść do gustu - lubicie skakać i robić podobne ewolucje. Jakbym nie wydolił czasowo nad jeziorko to na pewno się na Casto zjawię...

Rolfan, to zabawnie brzmi, że w środku lata jest się na obozie łyżwiarskim. Z drugiej strony gdybym wiedział, że coś takiego jest to pewnie bym się poważnie zastanawiał nad wyjazdem w tamto miejsce - jestem niezmiernie ciekaw jak sobie teraz poradziłbym na łyżwach. Ale miłego pobytu życzę...

Awatar użytkownika
mxc
Czterokółkowiec

Post autor: mxc » pt sierpnia 07, 2009 9:53

Witajcie profesjonaliści.
Rolki dotarły :-) , dokładnie te: http://www.sklep-presto.pl/product-pol- ... A1809.html
Moje pierwsze wrażenie jeżeli chodzi o wrażenia laika. Dziś jeździłem na nich i plusami jest : prędkość i to że one prawie same jadą, poprostu dobre łozyska.
Minusami tej rolki jest to że : stopa nie jest dobrze trzymana przez but. Troszkę chodzi na boki. Oczywiście porównuję je do tych, które pokazałem wcześniej na zdjęciu i jeździłem parę dni . Chyba że mi sie poprostu wydaje, a uczucie jest takie ponieważ koła są większe. Co Wy na to ? Ogólnie gdyby mi stopa nie pracowała to bym byl bardzo zadowolony.
Myślicie, że przyzwyczaję sie do tych butów i nie bedzie mi to przeszkadzało?
Acha rozmiar buta jest dopasowany idealnie na długość.

Praga
Prześcigant 4x100mm

Post autor: Praga » pt sierpnia 07, 2009 11:37

Nie wiem czy czytałeś na forum tematy o zakupie rolek. Generalnie zasada jest taka, że jest pewien pułap cenowy, powyżej którego można kupić rolki, z których będziesz na pewno zadowolony. Rolki powinny być też produktem firmy, która produkuje rolki od dawna i się na tym zna. Ten model akurat leży poniżej tego pułapu. Firma jest mało renomowana. Niemniej uważam, że do okazjonalnego użytkowania będą idealne.

PS: Wydaje mi się, że tutaj nie ma żadnych profesjonalistów. Większość ludzi udzielających się w tym wątku jeździ od tego sezonu i raczej nikt zawodowo :)

Awatar użytkownika
shiru
Czterokółkowiec

Post autor: shiru » sob sierpnia 08, 2009 11:07

mxc pisze: ...poprostu dobre łozyska.
Minusami tej rolki jest to że : stopa nie jest dobrze trzymana przez but. Troszkę chodzi na boki. Oczywiście porównuję je do tych, które pokazałem wcześniej na zdjęciu i jeździłem parę dni...
Z tego co widziałem na focie, którą pokazałeś na forum to Twe pierwsze rolki miały sztywnego buta (tak to na zdjęciu przynajmniej wygląda). Przeszedłeś teraz na miękkiego kapcia i na pewno stąd ten dyskomfort. Jeżeli wcześniej nie jeździłeś na rolkach to w naturalny sposób nogi schodzą Ci do "klasycznego" dla początkujących ixa. W miękkim bucie ten ix bardzo łatwo wchodzi samemu - w przeciwieństwie do rolek z twardym kapciem, gdzie noga po prostu się raczej wygiąć nie może. Generalnie fachowcem nie jestem - jest wiele wątków na forum na temat początków jazdy i sprzętu tworzonych przez ludzi z doświadczeniem (można poszperać) - ale wydaje mi się, że problemy z "chodzącymi na boki nogami" wynika właśnie z faktu miękkiego buta i braku doświadczenia. Temat jest do ogarnięcia - jazda, jazda i jeszcze raz jazda.

A co do łożysk, to wydaje mi się, że łożyska nie mają tu wielkiego znaczenia. Przynajmniej nie przy prędkościach jakie osiągamy w jeździe rekreacyjnej, czy też przy slalomie. Piszę to bez złośliwości - ostatnimi czasy często słyszę ludzi widzących jak ćwiczymy i mówiących, że to "tylko kwestia dobrych łożysk". Kółka i ich ewentualne ułożenie i owszem - mają znaczenie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachodnio-pomorskie”