Masa Krytyczna
Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave
Regulamin forum
Każdy nowy temat rozpoczynamy od podania nazwy miejscowości w nawiasie, ewentualnie daty, informacji lub zapytania np. [Poznań] 02.04.2007 godz. 10:00 trening na Malcie! lub [Kraków] szukam rolkarzy jeżdżących freestyle slalom.
Każdy nowy temat rozpoczynamy od podania nazwy miejscowości w nawiasie, ewentualnie daty, informacji lub zapytania np. [Poznań] 02.04.2007 godz. 10:00 trening na Malcie! lub [Kraków] szukam rolkarzy jeżdżących freestyle slalom.
- jax900
- Czterokółkowiec bez hamulców
- Jeżdżę od: 02 sty 2010
- Kontakt:
ee..w tym linku jest jutro o 18:00 10 stopni, zachmurzenie, ale bezdeszczowo
jakby się jednak deszcz pojawił to sie nie zjawię na rolkach - wiem aż za dobrze co to znaczy jazda po mokrym (w pracy parę razy mnie deszcz zaskoczył i musiałem wracać do domku w deszczu - ostatnio to nawet 2 brzydkie upadki miałem podczas takiego powrotu - ale miejmy nadzieję że jutro będzie bez deszczu)
jakby się jednak deszcz pojawił to sie nie zjawię na rolkach - wiem aż za dobrze co to znaczy jazda po mokrym (w pracy parę razy mnie deszcz zaskoczył i musiałem wracać do domku w deszczu - ostatnio to nawet 2 brzydkie upadki miałem podczas takiego powrotu - ale miejmy nadzieję że jutro będzie bez deszczu)
- grzechu
- Kontakt:
Witam. Ja pierwszy raz na forum. Na masę do tej pory jeździłem na dwóch ale teraz spróbowałem rolek i było ekstra. Byłem ze Smykiem (6 lat - jechał na rowerze). Na nocnika niestety nie przyjadę bo nie będzie mnie w Wawce. Za to wpadłem na naprawdę szalony pomysł - podpuszczony przez Skelera - jadę na maraton do Poznania - to dopiero będzie klęska
. Trzymajcie kciuki a może jednak dotrę do mety.
Pozdrówka
-
jack-78
- Czterokółkowiec
Hej, ludzie!!! Kto się wybiera na sobotnią nocną masę. Mam nadzieję, że nie pozwolicie, żebym był tam jedynym przedstawicielem rolko-maniaków
Na stronie masy przeczytałem, że na nocne imprezy zjawia się ok. 10% stanu z ostatniej imprezy piątkowej. Rzeczywiście, biorąc pod uwagę ilość rolkarzy na ostatniej masie, to wychodzi, że w nocy powinno pojechać góra jakieś półtorej osoby na rolkach
Weźcie się w garźć i spotykamy się o północy na Zamkowym. Pozdrawiam
- grzechu
- Kontakt:
Skoro już o tym mowa to ja mam takie zamknięte na stałe i szczerze to nie bardzo wiem jak je wybebeszyć - ta osłonka siedzi mocno i nie bardzo jest jak ją podważyć. No i pytanie czy napewno warto je ruszać.MirekCz pisze: Jak będziesz mial moment to przemyj sobie łozyska, żeby dobrze chodziły
I druga sprawa to zakładając że mam wybór w dwóch kompletach kółek to jakie lepie mieć na takim maratonie i o tej porze roku - twardsze czy miększe (tak powiedzmy 84A i 80A).
Pozdrówka
- jax900
- Czterokółkowiec bez hamulców
- Kontakt:
jack-78 - na nocnika się nie wybieram niestety
- jakos nie mam zapału. W ogóle jakoś jestem przetrenowany (przygotowania do Poznania
) i nie mam energii na takie ponadplanowe wypady - pewnie dopiero na wiosnę mi powróci.
A kto poza grzechem wybiera się jeszcze z W-wy na maraton poznański????
A ty Grzechu jak jedziesz i gdzie nocujesz?
A kto poza grzechem wybiera się jeszcze z W-wy na maraton poznański????
A ty Grzechu jak jedziesz i gdzie nocujesz?
- MirekCz
- Szybszy niż Chuck Norris na 4x100mm
1.Co do łozysk, nawet jak są zamknięte możesz je troche przemyć i wysuszyć potem lekko (żeby za dużo oleju nie bylo w środku/żeby olej sie nie wylewał z łożyska podczas jazdy i nie "lapał" piasku)
Ale jeżeli masz łożyska >ABEC 1 to najczęściej można zdjąć osłone (lekko ją uszkadzając) poprzez podważenie igłą takiego cieniutkiego pierścienia (jest to pierścień nie zamknięty, nie wiem jak cos takiego się nazywa).
No więc wywalasz ten pierścień z JEDNEJ storny, wtedy odchodzi osłonka. Teraz myjesz łożysko (w innym temacie to było dokładne opisane) i wkładasz łożysko do kółka BEZ osłonki z jednej strony (ta strona bez osłonki idzie do wew. kółka, ta z osłonką jest na zew.).
Tak przygotowane łożysko można potem zawsze łatwo umyć, a w kółku nie powinno być brudu, więc otwarte łożyska sie nie zgnoją.
2.Kółka:
twardsze - mniejsze tarcie
miększe - lepsza przyczepność
Weź twardsze..
Ale jeżeli masz łożyska >ABEC 1 to najczęściej można zdjąć osłone (lekko ją uszkadzając) poprzez podważenie igłą takiego cieniutkiego pierścienia (jest to pierścień nie zamknięty, nie wiem jak cos takiego się nazywa).
No więc wywalasz ten pierścień z JEDNEJ storny, wtedy odchodzi osłonka. Teraz myjesz łożysko (w innym temacie to było dokładne opisane) i wkładasz łożysko do kółka BEZ osłonki z jednej strony (ta strona bez osłonki idzie do wew. kółka, ta z osłonką jest na zew.).
Tak przygotowane łożysko można potem zawsze łatwo umyć, a w kółku nie powinno być brudu, więc otwarte łożyska sie nie zgnoją.
2.Kółka:
twardsze - mniejsze tarcie
miększe - lepsza przyczepność
Weź twardsze..
Pozdrawiam,
Mirek Czerwiński
Mirek Czerwiński
- grzechu
- Kontakt:
Jadę w sobotę o 14:25 pociągiem. Nocuję na noclegu zapewnianym przez organizatora - cokolwiek by to nie było. Zresztą zamierzam się podłączyć pod delegację masy o której pisał Skeler na forum masy.jax900 pisze: A ty Grzechu jak jedziesz i gdzie nocujesz?
Co do powrotu to zamierzam skorzystać z promocji polegającej na powrocie na ten sam bilet podstęplowany w biurze organizacyjnym maratonu.
Pozdrówka