Salomon Motion 7

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

jack-78
Czterokółkowiec
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Post autor: jack-78 » czw listopada 03, 2005 12:07

Pewnie, spoko. Możesz jechać nawet tyłem i z zawiązanymi oczami. Nie sądzę, żeby na kimś tutaj robiło to jakieś większe wrażenie. Raczej nie widzę tłumów krzyczących: "Nie rób tego, Stary", albo: "Stary, ale Ty to twardziel jesteś". Nie bardzo rozumiem co chcesz udowodnić? To, że wpierdzielisz się w jakiś zabłąkany samochód, albo coś innego, co akurat może tamtędy przejeżdżać?
Polacam tylko jedną refleksję. Pomyśl sobie, co będzie czuła Twoja matka, kiedy goście w białych fartuchach będą odklejać Cię od ciężarówki. Ja też lubię ostro pojeździć, ale wszystko w granicach rozsądku. Postaraj się chociaż o jakiegoś kumpla, który stanie na dole i zatrzyma ewentualny samochód.
Sory za moralizowanie, ale sam mam syna i wiem, że niedługo też pewnie zacznie mu odbijać ;-P

jack-78
Czterokółkowiec

Post autor: jack-78 » czw listopada 03, 2005 12:14

Aha i jeszcze jedno
wież mi znam ludzi
"wierz mi" pisze się przez "rz"
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Szybsze ode mnie

Post autor: Andrzej » czw listopada 03, 2005 8:50

O Boże !
Świr zaatakował nasze forum. Tefik natychmiast zgłoś się do lekarza bo potem będzie za późno.
A teraz całkiem poważnie: Opanuj sie chłopcze bo jednym debilnym wybrykiem zmarnujesz ciężką pracę wielu osób. Rolkarze postrzegani są raczej w kategoriach zarazy ulicznej itp. a Ty swoim zachowaniem chcesz tylko to potwierdzić. Wiele osób cieżko się napracowało aby dopuszczono rolkarzy do startów w maratonach i innych imprezach a tu proszę - znalazł się taki kwiatek. Naprawdę nie dbam o to czy twoje zwłoki obejrzymy w Wiadomościach ale poprostu uszanuj pracę innych ludzi. Świat sie nie kończy na Tobie !!!!!!!!
Pozdrawiam
Andrzej

Tefik
Kontakt:

Post autor: Tefik » czw listopada 03, 2005 3:44

Co do jack' a - to kazdy popelnia błedy przy szszym pisaniu. do co reszty to nie wiem czym wy sie tak przejmujecie ... piszac o tym pomysle nie mialem zadnych zamiarow zebyktor mnie podziwial lub krytykował ... chcialem tylko dowiedziec sie jaka jhest skuteczna metoda hamowania - nicwiecej zadnych unnych podtekstow :D

Awatar użytkownika
Andrzej
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Szybsze ode mnie

Post autor: Andrzej » czw listopada 03, 2005 3:48

Metoda hamowania którą opisałeś podobno nazywa się na "TRUPA".
Powodzenia
Andrzej

Tefik
Kontakt:

Post autor: Tefik » czw listopada 03, 2005 4:16

Ale też napisałem, że taką metodą szybko się kółka zrypie :) chyba wiem jaki jest skuteczny sposób hamowania ze zjazdu z takiej górki, znalazłem to na innycm forum :
"Gdy popieprzasz rolkami jak najszybciej możesz z górki .. ledwo łapiesz powietrze to najelpiej kócnąć ( dalej jechać na kócka ) i hamować ochraniaczami na rękach. Takim to sposobem najszybciej się zatrzymasz"
No wg mnie to jest IDIOTYCZNE hehe :D co wy o tym myślicie ?

Awatar użytkownika
małysz
Pięciokółkowiec 80mm
Kontakt:

Post autor: małysz » czw listopada 03, 2005 5:15

cześć
Pamiętam jak mój znajomy( taki troche niedoświadczony starszy pan), uczestniczył w jakimś biegu ulicznym i był jednym z dwóch rolkarzy w nim startujacych. Na trasie była olbrzymia górka. Jednak wcześniej obmyślił sobie sposób na hamowanie na niej. przed górką kazał podać sobie długi gruby długi kij , włożył go sobie między nogi i ciągną do góry tak że drugi koniec pod nim hamował go. Jak się wyp........ na środku tej górki to ludzie dookoła nie wiedzieli czy się śmiać się czy płakać.

Jednak jeśli jesteś jeszcze niedoświadczonym rolkarzem, a nawet gdybyś był to nie proponowałbym tego na otwartej trasie, bo zjechać to nie problem( chociaż jak ci rolka zacznie skakać to będzie kiepsko), ale tak jak ktoś pisał wcześniej są różne nieprzewidziane sytuacje. Uwierz mi pozdzierane kolana ręce i łokcie to nic przyjemnego.
"Bruk to nasz wróg"
Pozdrawiam
Damian

Tefik
Kontakt:

Post autor: Tefik » czw listopada 03, 2005 5:29

No napewno jest dużo racji w tym co piszesz małysz .. ale przecież ten mój zjazd to nie jest żadna popisówka ani nic w tym stylu ... chciałbym sobie zjechac i znam ludzi ktorzy juz zjezdzalni stamtad na deskorolkach rowerach hulajnogach ( glownie duzo mlodsi odemnie ) a poprostu zjazd z tej gorki prowadzi mnie do centrum Gdyni :D tak wiec defakto przejezdzam tamtedy najmniej 2 razy dziennie :)

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » czw listopada 03, 2005 5:32

1) Przeczytaj: http://www.zico-skating.com/bezpie.htm

2) Będąc na rolkach nie zahamujesz tak szybko jak np. rowerem czy bieguśkiem.

3) Uprawiać down hill można tylko i wyłącznie na zamkniętych od wszelakiego ruchu trasach.

4) Poszukaj w necie:

http://www.skatelog.com/worlds/downhill/2005/

Zobacz jak są ubrani, jak trasy zabezpieczone. Twój wyjazd nawet na pewno może zakończyć się tragicznie, więc sobie daj spokój z tym pomysłem.

http://inlineplanet.com/Departments/downhill.html
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Tefik
Kontakt:

Post autor: Tefik » czw listopada 03, 2005 6:05

Eh a może macie racje ... w każdym bądź razie napewno odstawie sobie ten zjazd do przyszłych wakacji a może głupota mi przejdzie :D
<<<...God I love to turn my little blue world upside down...>>>

charlie

Post autor: charlie » ndz listopada 06, 2005 5:52

abstrachując już od odiotycznego pomysłu kolegi Tofika mam pytanie.
mianowicie jakie kółka polecacie do tych Salomonów dla osoby raczej ciężkiej (90 kg) i dość często jeżdzącej ? nie chce wymieniac kołek po miesiącu :(

pozdrawiam

Tefik
Kontakt:

Post autor: Tefik » pn listopada 07, 2005 4:50

Po 1 - nie Tofika tylko Tefika !!! troche szacynku by się przedało !!!
Po 2 - nie jestem żadnym twoim kolegą !!! w kulki z Tobą nie grałem !!!
Po 3 - było już tyle tematów o kółkach, że wystarczy wejść na sttrone główną i znależć !!

jack-78
Czterokółkowiec

Post autor: jack-78 » pn listopada 07, 2005 8:06

nie jestem żadnym twoim kolegą !!! w kulki z Tobą nie grałem !!!
Sorki, że się wtrącam, ale nie wydaje mi się, żeby ten koleś w jakiś sposób uraził Cię, nazywając Cię kolegą. A co do tematu kółek, to sam też go poruszałeś w tym wątku, więc dziwi mnie twój wybuch agresji.
kółka 78mm/78A - jak szybko się takie kółka ścierają przy średnim jeżdzeniu 2 godzin dziennie ?
Ochłoń trochę, chłopie, bo nie o to tu chodzi, żeby się żreć między sobą, ale żeby sobie pomagać.
Mam nadzieję, że nie uraziło Cię to, że zwróciłem się do Ciebie "chłopie". Użyłem tego określenia w znaczeniu potocznym, nie w odniesieniu do reprezentowanej warstwy społecznej, czy też wykonywanej profesji.
Pozdrawiam

Tefik
Kontakt:

Post autor: Tefik » pn listopada 07, 2005 9:23

:twisted: Mi też zalezy na miłej atmosferze wiec juz spokoj :) z tym ze nie lubie okreslenia tofik ... owszem kazdy ma prawo do wypowiadania sie ... ale mnie zirytoało ylko nazywanie mnie tofikiem nic wiecej :P
A udzielam sie na tym forum gdyz szukam pomocy w celu dobrania dla siebie odpowiednich rolek w celu pomagania sobie nawzajem z technika jazdy itp :)

Tefik
Kontakt:

Post autor: Tefik » pn listopada 07, 2005 9:27

Yhm to teraz może porusze nowy wątek - mianowicie jeżdząc dotychczas na Roces Orlando ( pożyczonych niestety - a jako że mam mala noge wchodze w nie :) ) po godzinie 2 troche mi sie stopy pocą ... mimo iz jezdze w skarpetkach to i tak potem skarpeta z rolek niemiło pachnie ....
Tak więc czy sa jakies specjalne skarpetki ( jakis specjalny materiał nie przepuszczajacy potu ) ? - widziałem na allego bodajże za 20 - 30 zł ... ale jakos nei jestem przekonany co do tych "czarnych" interesow z allegrowiczami ..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”