Pomoc w wyborze rolek do freeride

Urban skating - sprzęt / Inline urban skating equipment

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Herb
Prześcignął Chuck`a...
Moje rolki: Turbo-Fusion 84/Solo/Xsjado PB
Jeżdżę od: 08 wrz 2009

Re: Nowe rolki

Post autor: Herb » pt kwietnia 30, 2010 6:19

Z tym nazewnictwem to bym się nie rozpędzał. Bo w końcu, czy Hardcore Evo nie jest rolką "slalom ready" bo ma koła w ustawieniu flat? Oczywiście że jest. Jeżeli wyznacznikiem ma być jakość, twardość oraz przyczepność kół - zgodzę się, Twistery z hyperami nadają się do slalomu prosto z pudełka. ASP z kolei nie, mimo banana i dobrych kół - trzeba odblokować cuff.
FSK: RB Solo Estilo RG2+liner Salomon STi Vinny Minton 06+RB Fusion 255mm alu+Bones REDS+UC PB Standard
PB: Xsjado Skeleton 2+Kizer Level 2+PS TWINCAM ILQ7+UC PB Team

AGR: RB Fusion+soulplate Solo+liner RB Blank+RB BLANK frame+koła RB RG2 Pro+RB SG7

Awatar użytkownika
Szu
Moje rolki: Hybryda Twistera z ASP
Jeżdżę od: 21 lip 1999

Post autor: Szu » pt kwietnia 30, 2010 10:49

Masz rację, oczywiście, że trzeba odblokować cuff, ale tak czy siak nie polecam tej rolki do slalomu. Mogę porównać ASP z Twisterem. ASP, świetna rolka, niesamowite trzymanie pięty, ale cuff zabija przy jeździe tyłem, w Twisterze jest OK, nic nie gniecie, nie wżyna się w łydkę. Ciężko ujechać na pierwszym kółku w Rocesach, ale i tak można się przyczepić do każdej rolki :)

Awatar użytkownika
jar-as
Redaktor wrotkarstwo.pl
Moje rolki: Seba Igor
Jeżdżę od: 01 maja 1998

Post autor: jar-as » sob maja 01, 2010 7:52

Hm no cóż to szukam dalej tego (tej) dla której,którego, ASP jest idealną rolką ,a już na pewno nie "slalom ready "

Herb
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Herb » sob maja 01, 2010 11:51

Na forach zagranicznych polecają ASP dla osób z wąskimi stopami. Więc może jakiś freerider z wąską stopą nie robiący wheelingów znalazł ideał w ASP :mrgreen:
FSK: RB Solo Estilo RG2+liner Salomon STi Vinny Minton 06+RB Fusion 255mm alu+Bones REDS+UC PB Standard

AGR: RB Fusion+soulplate Solo+liner RB Blank+RB BLANK frame+koła RB RG2 Pro+RB SG7

Awatar użytkownika
jar-as
Redaktor wrotkarstwo.pl

Post autor: jar-as » sob maja 01, 2010 12:28

Nawet wheeling'ów nie trzeba robić ,wystarczy nisko Crazy próbowac tak na krawędziach ,a to sie przecież często zdarza ,a crazy to niemal kult i podstawa.Ale się czepiłem tej rolki wiem ale i tak bede szukał tego dla kogo to ideał :wink:

Herb
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Herb » sob maja 01, 2010 2:56

Coś mi się przypomniało w sprawie urywających się pasków przy różnorakich linerach:

http://www.grindhouse.eu/en/Produktinfo ... age/6.html

magnez19
Moje rolki: Oxelo :D
Jeżdżę od: 10 sie 2008

Post autor: magnez19 » ndz maja 02, 2010 9:04

teraz czekając aż seba pokaże się u Zico czytalem jeszcze o twisterach i seba FR2 i tak jak teraz patrze na cene to za jakeis 50 zl wiecej niz twistery mialbym seba FR1. jest sporo pochlebnych opinii o tych rolkach, twistery jako takie do slalomu i do freeraidu, takie bardziej uniwerslane a FR1 bardziej do slalomu w prównaniu z twisterami. co o tym mysicie. podczas calej tej dyskusji fundusze jakie chce na to przeznaczyc znacznie wzrosly:D ale teraz jak zakupie taka roleczke to narazie nie planuje zmieniania jej :D wiec chce mieć pewność. i teraz jest praktycznie dylemat miedzy twisterami a seba FR1 ewentualnie FR2 ale jak szalec to szalec :D

Awatar użytkownika
Szu
Moje rolki: Hybryda Twistera z ASP
Jeżdżę od: 21 lip 1999

Post autor: Szu » ndz maja 02, 2010 9:11

FR1 dedykowane są do jazdy typu freeride. Do slalomu lepsze High :)

magnez19

Post autor: magnez19 » ndz maja 02, 2010 9:52

no tak ale na high to tym bardziej nie mam kasy wiec FR1 lub twister 243

Awatar użytkownika
jar-as
Redaktor wrotkarstwo.pl

Post autor: jar-as » ndz maja 02, 2010 10:26

Mimo ze Seba to moja ulubiona marka rolek ,to jeśli miałbym wybierać pomiedzy FR1 a Twisterem pod kątem slalomu to powiem ze miałbym kłopot ,duży kłopot.Wczoraj zrobiłem sobie małą miejską przejazdzkę na FR-ach ,dojechałem na miejscówke slalomową i d..a, nie daje rady na FR1 na kubkach .Inna sprawa ze w FR mam kólka we flacie, w Igorach banan .FR na slalom sa dla mnie za wygodne mimo ze stopa jest trzymana swietnie to jednak jest coś co powoduje ze nie daje rady i wielki szacun dla tych co potrafia ,a mamy w grupie dwóch kolegów którzy jezdza w FR1,jest tez Rafał vel "Sorch" z Wa-wy i też daje rade .Natomiast Twisterów jest zdecydowanie wiecej i cały czas mam przed oczami Dmitrija jak wywija na Twisterach ,Piotra Martynka ( co prawda teraz zmienił barwy :wink: ).Szu ma racje ale skoro wybieramy pomiędzy tymi dwoma to pewnie niewiele Tobie to pomogło. Proponowałbym Tobie rzucić temat na www.janarolki.pl tam jest towarzystwo ukierunkowane na slalom i pewnie wiecej tych którzy mają porównanie pomiedzy tymi dwoma rolkami .Choć wydaje mi się ze tez moze być kłopot bo jesli zaczynasz to albo właśnie na Metro ,Twisterach lub FR 1 czy 2 i potem dalej w górę albo Seba high ew Igor albo Ps hardcore Evo .Rzadko kto przeskakuje z Twistera na FR1 lub odwrotnie .

magnez19

Post autor: magnez19 » ndz maja 02, 2010 10:58

sądze że u mnie głównym czynnikiem decydującym będzie uwieranie lub nie w stopę bo skoro obydwie są porównywalne no to to dla mnie jest głownym wyznacznikiem. a tak z innej mańki to bardziej mi się seby podobają :D twistery mialem na nogach w decathlonie i mnie troche uwierały w kostke ale może dlatego ze miliony ludzi je przymierzaly bo te byly ostatnie wygrzebane :D ale były uszkodzone i mimo swojej ceny nie zdecydowałem się na nie czego teraz żałuję bo uszkodzeniem był górny pasek a przedtem nie wiedziałem że takie coś jest łatwo wymienic no ale cóż człowiek uczy się na błędach :D wiec teraz pozostaje dorwanie gdzieś Seby zeby przymierzyc albo poczekam az Zico będzie mial. ahhh a teraz bede katował to co mam :D

Awatar użytkownika
suwi
Moje rolki: Powerslide Hardcore Evo

Post autor: suwi » pn maja 03, 2010 2:53

niestety Twister nie ma regulacji polozenia szyny ktora sie przydaje, ale mozna sie bez niej obejsc, probowalem jazdy na twisterach i na fr-kach i fr1 mi bardziej podchodzila, ale mysle ze to kwestia indywidualna, bo faktycznie roznica w trzymaniu jest niewielka, a jezdzilem na nich zbyt krotko zeby ocenic je od wszystkich stron, wiec skupilem sie wlasnie na trzymaniu stopy.
BTW. dla mnie przesiadka na taka rolke to jak wlozenie kapcia, z radoscia zalozylem spowrotem hardcore evo :). Taki juz jestem spaczony, nie moge miec zbyt wygodnie bo sie zle z tym czuje :D.

P.S twister tez mnie uwieral w okolicy kostki ale to byly roki od kogos, a wiec ulozone pod ta osobe nie pode mnie, wiec ciezko sie tym sugerowac

Zico fajna sprawa te slalom ready, ulatwia troche sprawe i sprawia ze twisterowi poprawia sie nieco stosunek (cena) / (jakosc i mozliwosci), choc ja wciaz tesknie za twisterkiem w starej cenie i tego nie przeboleje :/, byloby 50 zł taniej i kolka RB 80A do sprzedania na allegro :P. A tak na powaznie to naprawde spoko oferta.

troche chyba zlagodnialem w opiniach :]

Awatar użytkownika
jar-as
Redaktor wrotkarstwo.pl

Post autor: jar-as » pn maja 03, 2010 9:44

suwi pisze: BTW. dla mnie przesiadka na taka rolke to jak wlozenie kapcia, z radoscia zalozylem z powrotem hardcore evo :). Taki juz jestem spaczony, nie moge miec zbyt wygodnie bo sie zle z tym czuje :D...........

troche chyba zlagodnialem w opiniach :]
Suwi, bo człowiek na starość łagodnieje albo gorzknieje i Tobie trafiło to pierwsze :lol: .A tak poważnie to wygoda schodzi na plan dalszy, jeśli rolka Ciebie nie słucha ,to Nas wkurza (przynajmniej mnie ),i co nam po wygodzie . Jest jednak na tyle przyjemnie , ze i ja nie zamieniłbym swoich (na razie :wink: ) na nic innego .

Awatar użytkownika
suwi
Moje rolki: Powerslide Hardcore Evo

Post autor: suwi » pn maja 03, 2010 1:48

kapcioszki to kapcioszki, ale ostatnio zastanawiam sie czy doradzanie high na pierwsze rolki slalomowe to dobry pomysl, latwo mozna sie zrazic, na janarolki czesto jest haslo "kup high", nawet jak ktos dopiero zaczyna. Zaden z nas nie wskakiwal na tego typu rolke odrazu (mam na mysli mnie i Ciebie), moze jednak lepiej zeby ktos przechodzil od kapci typu Twister FR Metro Cell na coraz sztywniejsze rolki ? ;) Oczywiscie znam osobe ktora zaczela od high i jest zadowolona ale to za mala proba zeby wyciagac wnioski, a jednak wiekszosc znajomych kupowala w zeszlym roku twistera w tym fr i Metro i wiekszosc jest mega zadowolona z rolek, dlatego ja 2 razy sie zastanowie zanim wyskocze z "kup high". Choc tak naprawde to najtansza naprawde slalomowa rolka, powyzej juz tylko bezlinerowe cuda ew. seba carbon, ktora jest dla mnie dziwnym pomyslem i w zyciu bym jej nie kupil w tej cenie, majac ta wiedze ktora mam teraz ;).

P.S. Wiesz do czego (kogo) piję ? :P

P.S 2 czekam az wyjda S4 ciekawe co ta rolka soba zaprezentuje, to bedzie glowny rywal high, bardzo podobna cena a rolka bezlinerowa na wloknie szklanym, zupelnie zmieniona w stosunku do s3 jak bylo widac na zdjeciach prototypu :)

P.S. 3 Nikt jeszcze nie testowal fila nrk / nrk road ? :<

Sorki za lekki off ;)

Awatar użytkownika
jar-as
Redaktor wrotkarstwo.pl

Post autor: jar-as » pn maja 03, 2010 2:29

Tu sie trochę mylisz .Otóż wskoczyłem w High po 1,5 miesiąca w ASP ,oczywiście po latach spędzonych w fitnessach ale bez krzty slalomu .Wiec niby nie była to moja pierwsza rolka slalomowa ale ASP tak szybko pokazał co "potrafi" ze zmiana była błyskawiczna . Dlatego tez nie obawiam sie rzucania hasła "kup high" (nawet jesli nie do mnie pijesz :wink: )jako pierwszej rolki slalomowej .Wszystko zalezy od mozliwości finansowych i tego czy ten rodzaj sportu przypadnie nam na tyle do gustu ,ze najzwyczajniej nie zmarnujemy tych pieniędzy i swojego czasu.A uniwersalność High została potwierdzona juz dawno (wiem nie ma hamulca ale to osobny temat ...rzeka :lol: ).

odp.P.S.2 a niby w czym bedzie głównym rywalem przecież to zupełnie inne konstrukcje .High ma juz mit i staje sie klasykiem , a S4 myślę ze jest będzie małym niewypałem po pierwsze konkurencja dla Evo bo niby tańsza a konstrukcja ogólnie mówiac podobna, chodzi mi o to ze bez linera a to ile sznurowadeł itd to szczególy a cena bardzo inna .Wiem ze inne materiały ale S3 były tak mało popularne ze cięzko będzie sie przebić 4 i dopóki Ty czy ktoś jeszcze na nich nie pojezdzi ale tak na poważnie nic dobrego z tego nie będzie ,no ale zobaczymy .Cenię sobie to co robi PS ale tu chyba strzelili sobie w kolano Metro OK cell II ????? skąd ta cena i co ta rolka ma w sobie gdyby zamiast niej dali S4 cos obtanili zeby S4 było konkurencją dla Twistera to bym szybciej zrozumiał .Być może bardzo sie mylę ale piszę to co czuje lub co mi się wydaje na podstawie dotychczasowych doświadczeń własnych z S3 ,pozycji Evo i S3 na rynku , Celli i Metro no i Twistera i High. Evo i Metro zdobywają ładnie rynek. Metro fizycznie, Evo poki co mentalnie ,ale mają dobrą "prasę" i protoplaste w postaci Evo 2009 wiec to bedzie dobry strzał , jak z resztą ? Cell moim zdaniem umrze śmiercią naturalną a S4 bedzie sztucznie utrzymywana przy zyciu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urban skating - sprzęt / Inline urban skating equipment”