Pomoc w wyborze rolek do freeride

Urban skating - sprzęt / Inline urban skating equipment

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

Luqu

Re: Fusion X5 - Odpowiedni rozmiar

Post autor: Luqu » pt maja 08, 2009 9:41

Rolki mam od kilku dni, ale jeździłem dopiero dzisiaj( Zico dzięki za wymianę szyny i udaną transakcję ;P). Znaczy się uczyłem się jeździć, pierwsze rysy już są^^. Moim zdaniem rolki są świetne tylko mam mały problem z zamontowaniem hamulca. Po prostu jakoś mi nie pasuje. I jeszcze jedna sprawa, przez to że w mojej okolicy pobocze drogi to w 99,9% trawa i piasek wiadomo jak wyglądają łożyska. Teraz je tylko wyczyściłem pędzelkiem i chusteczkami z piasku. Czym mam je czyścić ?? Znajomy mówił mi że alkoholem albo wodą utlenioną. A może płynem WD-40 ??

Awatar użytkownika
orken
Czterokółkowiec
Jeżdżę od: 02 sty 2010

Post autor: orken » pt maja 08, 2009 11:39

Pragne ci przypomniec, ze jezdziles na rolkach PARE DNI
takze po .... je czyscic :) - to nie jest szwajcarski zegarek...
Slalomem przez życie.

Awatar użytkownika
jar-as
Redaktor wrotkarstwo.pl
Moje rolki: Seba Igor
Jeżdżę od: 01 maja 1998

Post autor: jar-as » sob maja 09, 2009 12:59

orken pisze:Pragne ci przypomniec, ze jezdziles na rolkach PARE DNI
takze po .... je czyscic :) - to nie jest szwajcarski zegarek...
To Ci powiem ze jak dostalem Seby to chuchałem i dmuchałem jak male dziecko na ledwo zdobyta zabawke ,wiec sie koledze nie dziwie :wink: ale z tym alkoholem czy woda utleniona to lekka przesada .Co chcesz czyscic WD40 ? skorupy???? szyne ??? bo od lozysk to z daleka z tym !!!. Po za tym po kilku razach nie rozbieraj zaraz lozysk na pewno znajdzie sie cos ciekawszego do rozbierania :lol:

A w X5 sa hamulce ??? bom nie doinformowany w tym wzgledzie

Awatar użytkownika
erde

Post autor: erde » sob maja 09, 2009 2:08

jar-as pisze:A w X5 sa hamulce ??? bom nie doinformowany w tym wzgledzie
są w zestawie

Awatar użytkownika
jar-as
Redaktor wrotkarstwo.pl

Post autor: jar-as » sob maja 09, 2009 3:28

erde pisze:
są w zestawie
No popatrz jakos nigdy nie zglebialem tego tamatu i w sumie zaskoczylo mnie to ze do tego typu rolki daja ten "cudowny mechanizm"

Rafik93

Rolki do jazdy miejskiej urban.

Post autor: Rafik93 » pn czerwca 08, 2009 10:09

Witam mam zamiar kupić rolki do jazdy miejskiej urban. Chodzi mi by rolki były, b,szybkie, wytrzymałe i ciche.

ROLLERBLADE FUSION X5
Obrazek

Rollerblade Twister III - model 2008
Obrazek

Rollerblade Twister 243, model 2009
Obrazek

Powerslide cell II
Obrazek

Które polecacie z powyżej wymienionych rolek :?: hmm tylko ROLLERBLADE X5 mają łożyska 9 (reszta 7) więc chyba są najszybsze i nad ich kupnem się właśnie zastanawiam ;)

Awatar użytkownika
Toudi
Prześcignął Chuck`a...
Kontakt:

Re: Rolki do jazdy miejskiej urban.

Post autor: Toudi » pn czerwca 08, 2009 10:20

Nie kieruj się łożyskami bo to bardzo mylące. Najszybsze łożyska nie mają ani największego ABEC czy ILQ ani nie są ciche.

Jeśli łożysko jest sprawne, to hałas zależy tylko od smarowania a różnice w oporach toczenia pomi9ędzy różnymi klasami wykonania są naprawdę trudne do zauważenia i wątpię czy będziesz w stanie je odczuć.
Znacznie większe różnice wystąpią przy różnych kołach (rodzaj, twardość mają znaczenie i marka, zakładając oczywiście, że mówimy o jednym rozmiarze.)

No i na forum tematów poświęconych zaprezentowanym modelom oraz różnicom pomiędzy nimi jest co najmniej kilka.

Byłoby je łatwiej znaleźć, gdyby wszyscy podpisywali nowy temat tak, jak Ty, czyli konkretnie. Ale niestety większość pytań ma tytuł "rolki", "pomocy" albo jeszcze "pomóżcie".
Spróbuj więc poszukać fusion, twister oraz cell.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
jar-as
Redaktor wrotkarstwo.pl

Post autor: jar-as » pn czerwca 08, 2009 11:43

Popieram przedmowce w calej rozciaglosci :wink: Ale zeby nie przedluzac wg mnie skoro trwale to Twister 243 powod: poprawione klamry .Niestety X5 ma jeszcze stare rozwiazanie i lubi pasc .
O Cell w tym rankingu zapomnij

Rafik93

Post autor: Rafik93 » pt czerwca 12, 2009 12:10

Chyba kupie te Twistery 243 ;) Ale muszę mieć pewność że dokonałem dobrego wyboru bo 729zl to nie jest malo... :shock:

Awatar użytkownika
jar-as
Redaktor wrotkarstwo.pl

Post autor: jar-as » pt czerwca 12, 2009 9:34

Pewnosci to pewne nigdy nie bedziesz mial ale napisz do Zico moze On bardziej Ciebie upewni :wink:
Co do sumy to owszem nie malo ale najblizsze Twisterowi , FR1 Seba ,maja jeszcze wieksza cene, wiec mozna smialo powiedziec :stosunek ceny do jakosci "5" w szesciostopniowej skali

spoko-loko

Post autor: spoko-loko » śr lipca 15, 2009 4:58

Jeżdze od 6 lat .Mam rolki k2 frontman , kupiłem je jak tylko pojawiły sie na rynku .Są zajebiste do agresywnej jazdy miejskiej.Niestety ich cena jest też spora dałem za nie coś koło 900 PLN ale się opłacało.Mają sztywna skorupę .są bardzo zwrotne .No i jednak co K2 to K2 :) Co do rolek Rollerblade podejrzewam że bedą ok .Swojego czasu jezdziłem na zabytkach z tej firmy ;) ale to były moje początki więc dużo nie mogę powiedzieć .
Jestem tylko zdania że czasem lepiej dopłacić i mieć wypasione rolki niż kupic jakis badziew i za pół roku wymieniać. :D

Gość

Nowe rolki

Post autor: Gość » sob kwietnia 03, 2010 5:33

Witam, w tym miesiącu mam zamiar kupić sobie nowe rolki do jazdy free ride :)
Co proponujecie z wymienionych poniżej rolek:
-Twister 243
-Powerslide Metro
-Fusion X5
-Roces ASP 100
Dodam ze mam zamiar nieźle w nich poskakać i pozjeżdżać ze schodów na mieście itp. Slalom pewnie tez mnie wciągnie ale większy bd kładł nacisk na free ride ;)
Gdybym miał wybierać na dzień dzisiejszy wybrał bym twister'a.
Oczywiście najbardziej ciągnie mnie do Seba FR1 :D ale kupuje rolki na raty wiec raczej seb na raty nigdzie nie kupie bo w Polsce nie są one dostępne... :?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Re: Nowe rolki

Post autor: zico » sob kwietnia 03, 2010 5:45

twister / fusion x5 - te modele
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Praga
Prześcigant 4x100mm

Post autor: Praga » sob kwietnia 03, 2010 5:48

Również jestem za Twisterem. To bardzo wygodna rolka. Cena w tym roku jest mocno przegięta. Gdyby chociaż fabrycznie montowali HYPERy...
Sam jeżdżę na Twisterach od zeszłego roku i złego słowa nie mogę powiedzieć na jej temat. 3 razy prany liner jest ciągle wygodny i kompletnie nie zmienił kształtu. Trzymanie stopy bez zastrzeżeń, choć wydaje mi się, że moja rolka mogłaby być o pół numeru mniejsza. Po zmianie kółek na banan bardzo fajnie sprawdza się w slalomie. Poza tym to bardzo ładna rolka ;)

Gość

Post autor: Gość » sob kwietnia 03, 2010 6:33

No to jednak zdecyduje się na tego twista :D Ale mam jeszcze jedno pytanie, Twister 243 a 231 różni się tylko długością szyny tak ? Bo osobiście bardziej podoba mi się wygląd 243 a 13mm chyba AŻ tak dużej różnicy nie robi ;p

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urban skating - sprzęt / Inline urban skating equipment”