"Mad Blades" Urban Skating - Poznań: organizacja, treningi

Urban skating (freeride) - podstawy, informacje, filmy, zdjęcia / The basis of inline urban skating, information, photos, videos

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

manieksl
Moje rolki: Twister 243
Jeżdżę od: 13 maja 2010

Re: UPS Poznań - organizacja grupy Urban Poznań Skating

Post autor: manieksl » sob lipca 10, 2010 12:09

Googel6 pisze:o to fajnie, kolejny członek... :D

jeździliśmy dzisiaj, było intensywnie, bolą mnie troche stawy kolanowe, i dla próby zrobiłem sobie przysiad, dzwięk który się podczas niego wydobył był masakryczny, taki chrzęst jak by kość o kość tarła... to raczej nie normalne no nie? chyba za mocno przeciążyłem kolana... wypowie się ktoś kto trafił już u siebie na coś takiego? Pozdro

ehhh.... no ja miałem coś takiego jakieś 2 lata temu... przez 2-3 tygodnie od przysiadów i wstawania miałem taki chrzęst połączony z pstryknięciami które słyszeli moi koledzy nawet, poza tym nie miałem żadnych innych dolegliwości więc je zbagatelizowałem... po tym czasie pamiętam chrupnięcie po którym do tego doszedł ból, samowolne "uciekanie" kolana na boki... nie chcę Cię straszyć ale u mnie skończyło się na artroskopii i wycinaniu łękotek - dwóch moich kolegów miało podobne doświadczenia - no i niestety finał również w szpitalu.

Nie chcę tu wchodzić w kompetencje lekarzy ale tego typu zjawiska mogą świadczyć o naderwaniu łękotek - wtedy kolana o nie "haczą" i słychać charakterystyczny chrzęst.

Dzięki chłopaki za fajny wypad... dla mnie też było intensywnie... nawet przegiąłem trochę bo na koniec to już mnie kolano zaczęło boleć a nie powinienem je jeszcze tyle forsować :) ale ogólne było super :ppp

Awatar użytkownika
Casc
Prześcigant 4x100mm
Moje rolki: Fusion X5
Jeżdżę od: 15 maja 1996

Post autor: Casc » ndz lipca 11, 2010 10:38

Googel: No tak, ale jak na okrągło o tym mówię i ostrzegam, że skoki są fajne dopóki się je dobrze ląduje, a do nieudanych trzeba mieć więcej wprawy nabytej przy skakaniu z mniejszej wysokości, to niespecjalnie dociera. Ja naprawdę nie mówię tego po to, żeby kogoś nastraszyć - swego czas miałem po prostu tyle szczęścia, że postanowiłem być większym "tchórzem" niż moi "odważni" koledzy i zmieniłem dyscyplinę (dla uzupełnienia - właśnie na piłkę, którą parę osób nazywa "skate ball"), w której uczyłem się manewrów zarazem oszczędzając (i trochę regenerując) stawy. Niedługo potem kiedy chciałem wracać do skakania okazało się że moi "odważni"koledzy już nie jeżdżą, bo "mają coś z kolanami". Więc zostałem na parę lat przy piłce, do której było mniej chętnych, ale się tak nie zużywali.

Ból jest różny, dopóki bolą mięśnie, nie ma problemu (naciągnięte, wymęczone), jak bolą więzadła to trochę gorzej (ale też naciągnięte to jeszcze nie tragedia, trzeba uważać z szarpaniem). Jak zaczyna boleć staw, to jest już niedobrze, bo stawy się tak łatwo nie regenerują i większości z nas raczej nie stać na wymianę (można zacząć odkładać...). Zasada bardzo prosta - kolana nie powinny się zginać po lądowaniu o więcej niż 90 stopni - przysiad tak, ale nie głęboki. Przy skoku pod górę jest lepiej, bo trochę inaczej rozkładają się siły 9uderzenie jest minimalne).

Dlatego Googel powinieneś zrobić sobie przynajmniej przerwę od dropów / gapów na jakiś czas - może jeszcze nic sobie nie zrobiłeś, a staw tylko wysyła ostrzeżenie że nie jest gotowy na taką zabawę. Jak się poprawi to fajnie, z czasem sobie wrócisz do skakania, jak się nic nie zmieni - idź do lekarza. Zamiast tego poćwicz sobie manewry (niekoniecznie z piłką :-) ) - ale trzymaj się bliżej ziemi.

manieksl: A od czego się to Tobie i Twoim kolegom zrobiło? Czyżbyś skakał na rolkach już wcześniej, a może trenowałeś parkour? Bo tak się składa że coś wiem o urazogenności tej dyscypliny, zwłaszcza przy niewłaściwym treningu (który stosuje 90-95% trenujących).

Żeby było jasne, wszystko co tu napisałem jest na podstawie moich nieprofesjonalnych obserwacji i po trochu także doświadczeń. Jakiś czas temu miałem wypadek na snowboardzie, kiedy po niewysokim skoku spadłem na oblodzony stok kolanami - przez następne dwa - trzy miesiące zrobiłem przerwę od parkour i od rolek, kolano jakoś się zregenerowało (ale pilnowałem bardzo żeby go nie przeciążać, do tego stopnia że zaczęła mnie boleć kostka w drugiej nodze - od przenoszenia ciężaru ciała), teraz od czasu do czasu tylko zdarza mi się minimalnie naciągnąć więzadło, ale staw się trzyma. W każdym razie - polecam poważne podejście do tej sprawy.
Mad Blades

Bauer FX1 (1996-1998)
Bauer FX3 (1999-2008)
Fusion X5 (2009 - ?)
Tak kiedyś wyglądały moje rolki:
Obrazek

waluś
Ścigant 4x110mm
Moje rolki: SR Tempest, Twister 243
Jeżdżę od: 02 sty 2001

Post autor: waluś » ndz lipca 11, 2010 11:28

Rada na stawy
Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz lipca 11, 2010 9:22 przez waluś, łącznie zmieniany 2 razy.

manieksl

Post autor: manieksl » ndz lipca 11, 2010 2:31

Casc pisze:Googel:

manieksl: A od czego się to Tobie i Twoim kolegom zrobiło? Czyżbyś skakał na rolkach już wcześniej, a może trenowałeś parkour? Bo tak się składa że coś wiem o urazogenności tej dyscypliny, zwłaszcza przy niewłaściwym treningu (który stosuje 90-95% trenujących).

.

U mnie to było jakoś tak dziwnie - pracowałem w sklepie komputerowym i trochę miałem pracy fizycznej - wnosiłem komputery (ok 15-20kg) na 1 piętro. Po kilku miesiącach zaczęły się problemy ze stawami - a raczej prawym - ciężko powiedzieć czy przez to przeforsowałem je i zniszczyłem gdyż podczas badań wyszło, że w drugim kolanie miałem zerwane więzadło więc lekarz przypuszczał że od dawna musiałem przeciążać prawe kolano... tak więc raczej sportów nie uprawiałem - poprostu jakoś tak wyszło. Jeśli chodzi o bóle w stawach to można to jeszcze chyba jakoś leczyć ale jak już sie słyszy pstrykanie i chrzęst to może świadczyć oo mechanicznym uszkodzeniu. Gogel jak masz blisko do Gorzowa Wlkp to mogę Ci polecić dobrego ortopedę, warto to przebadać tym bardziej, że chyba ze sportu nie chcesz zrezygnować?

Awatar użytkownika
bujak
Prześcigant 4x100mm
Moje rolki: Fusion x3
Jeżdżę od: 16 kwie 2010

Post autor: bujak » ndz lipca 11, 2010 7:12

Wracając do tematu, który poruszyliśmy podczas jazdy, czyli nazwa grupy. Moim pomysłem było Madness factor . Casc zaproponował factory zamiast factor, co też wydaje mi się w miarę słuszne. Wiadomo, że akurat tego pierwiastka nam nie brakuje (mimo że niektórzy starają się zachowywać rozsądnie :D ).
Więc jeśli nie ma sprzeciwu, to można i nowy temat zacząć :P
Jak na razie, dyskutujmy.
rock'n'rollki

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » ndz lipca 11, 2010 7:54

waluś pisze:Rada na stawy
Obrazek
Waluś - popraw fotkę, coś nie teges! :)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

Awatar użytkownika
Casc
Prześcigant 4x100mm

Post autor: Casc » śr lipca 14, 2010 5:38

Jakby co to bujak, który jest tymczasowo odcięty od dobrodziejstwa internetowej sieci prosił abym napisał o tym, że chciałby dzisiaj wieczorem przejechać się po mieście (start z pl. Wolności). Ja co prawda nie dam rady, ale gdyby ktoś inny chciał się dołączyć, to dzwońcie do bujaka, a jeśli ktoś nie dysponuje tabelką z numerami to niech zapyta mnie lub zico przez PW.

I przy okazji - wstępnie planujemy już szturm na miasto w piątek wieczorem, podobnie jak tydzień temu.
Mad Blades

Bauer FX1 (1996-1998)
Bauer FX3 (1999-2008)
Fusion X5 (2009 - ?)
Obrazek

waluś
Ścigant 4x110mm
Moje rolki: SR Tempest, Twister 243
Jeżdżę od: 02 sty 2001

Post autor: waluś » śr lipca 14, 2010 5:43

Ja narazie odpadam przez następne dwa tygodnie. Nie ma mnie w poznaniu. Życzę szalonych wypadów :D

Awatar użytkownika
Googel6
Pięciokółkowiec 84mm
Moje rolki: Twister 2010
Jeżdżę od: 01 sty 2009

Post autor: Googel6 » czw lipca 15, 2010 7:30

Mnie z wiadomych przyczyn nie będzie... nie wiem kiedy powróce i czy w ogóle będę mógł wrócic ;/

manieksl

Post autor: manieksl » czw lipca 15, 2010 9:47

To wstępnie która godzina jutro?

Awatar użytkownika
Casc
Prześcigant 4x100mm

Post autor: Casc » pt lipca 16, 2010 6:54

Ja kończę pracę o 16, więc 19 najwcześniej - powinienem się na tę godzinę wyrobić.

Googel: Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze, bo naprawdę szkoda by było, gdybyś musiał przestać jeździć.
Mad Blades

Bauer FX1 (1996-1998)
Bauer FX3 (1999-2008)
Fusion X5 (2009 - ?)
Obrazek

Awatar użytkownika
zico
Admin
Moje rolki: SR Tarrega
Jeżdżę od: 12 sty 1994
Kontakt:

Post autor: zico » pt lipca 16, 2010 7:34

Googel6 pisze:Mnie z wiadomych przyczyn nie będzie... nie wiem kiedy powróce i czy w ogóle będę mógł wrócic ;/
Jak chcesz mogę dać Tobie namiar na bystrego gościa od kolan.
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub "Zico" Ciesielski
http://www.wrotkarstwo.pl - jazda na rolkach: Twoje pierwsze źródło informacji
http://www.zicoracing.com - sklep z rolkami

crazypete1986
Czterokółkowiec
Moje rolki: Powerslidehardcore 2010m,Venom
Jeżdżę od: 01 sty 2006

Post autor: crazypete1986 » pt lipca 16, 2010 2:34

Godzina 19 w którym miejscyu, plac wolności , jak zawsze czy inna ustawka Moja komórka 504053737 Pozdros
Crazypete:D

Awatar użytkownika
Casc
Prześcigant 4x100mm

Post autor: Casc » pt lipca 16, 2010 5:27

Na 19.00 na plac to mogę się nie wyrobić. Prawdopodobnie dopiero ok. 19 będę mógł wyjść z domu. Tak czy inaczej plac to dobre miejsce na spotkanie.
Mad Blades

Bauer FX1 (1996-1998)
Bauer FX3 (1999-2008)
Fusion X5 (2009 - ?)
Obrazek

Awatar użytkownika
bujak
Prześcigant 4x100mm
Moje rolki: Fusion x3
Jeżdżę od: 16 kwie 2010

Post autor: bujak » pt lipca 16, 2010 5:40

Tak, proponuję plac Wolności, poczekamy na Casca. Ewentualnie możemy z lekkim dystansem potraktować godzinę, ale ja będę na 19 prawdopodobnie w okolicy tych schodków przy empiku, bo cień 8)
rock'n'rollki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urban skating (freeride) informations, media / jazda po mieście informacje, media”