to moj pierwszy post na tym forum i jak mozna sie domyslic bedzie dotyczyl wyboru rolek.
Sprawa wyglada nastepujaca: dziecieciem bedac jezdzilam na rolkach, teraz chce sobie przypomniec te umiejetnosc i kupic nowy sprzet. Przegladajac forum zrozumialam, ze jesli juz inwestowac, to w cos firmowego. I tak moje oko przykuly rollerblady spark 2009, tyle ze nie moge sie zdecydowac ktore z nich - zwykle czy pro.
Chce jezdzic rekreacyjnie, jak odzyskam forme i przypomne sobie podstawowe umiejetnosci, to chcialabym smigac 1-1,5h dziennie po powierzchniach w miare do tego przystosowanych (krakowskie blonia, park jordana, nad wisla...), tudziez czasami przejechac sie na uczelnie, wiec nie omina mnie odcinki chodnikowe.
No i pytanie do znawcow: czy do moich potrzeb warto dolozyc do wersji pro? Z opisu widze, ze ma aluminiowa szyne i szybsze kolka/lozyska. Jestem osoba w miare szczupla (55kg), wiec aluminiowa szyna chyba nie jest mi specjalnie do szczescia potrzebna. A co do predkosci... No wlasnie, co znaczy szybsze? Scigac sie z nikim nie mam zamiaru, ale moze oznacza to przyjemniejsza/latwiejsza jazde? Czy osoba jezdzaca rekreacyjnie poczuje roznice miedzy tymi dwoma modelami? Roznica w cenie to raptem nieco ponad stowe, ale dla studentki kazdy grosz jest wazny, zwlaszcza, ze trzeba bedzie jeszcze zainwestowac w ochraniacze... A moze zasugerujecie mi cos innego? Zadnych ekstremalnych trikow nie planuje, zalezy mi glownie na komforcie jazdy i trwalosci rolek (no dobra, fajnie by bylo, gdyby jeszcze ladnie wyladaly
Z gory dzieki za wszelkie porady,
pozdrawiam,
Goska